Gouden Leeuw voor Francesco Rosi

© Reuters

De Italiaanse regisseur Francesco Rosi zal op het Filmfestival van Venetië van 29 augustus tot 8 september een Gouden Leeuw krijgen voor zijn volledige carrière.

Dat meldde het festival, de Mostra. Rosi regisseerde onder andere “Le mani sulla città” (Handen over de stad) en “Il caso Mattei” (De zaak Matttei). “Rosi, die op 15 november 90 jaar wordt, krijgt de prijs tijdens de 69ste Mostra op 31 augustus”, aldus Mostra in een persbericht. “Hij krijgt de prijs naar aanleiding van de uitzending van een gerestaureerde versie van zijn meesterwerk “Il caso Mattei”, die werd gerealiseerd door de steun van het Fonds van Martin Scorsese.”

“De regisseur heeft een onuitwisbaar spoor achtergelaten in de naoorlogse Italiaanse cinema”, benadrukt Alberto Guerra, de nieuwe artistiek directeur van het festival. “Zijn oeuvre heeft generaties van regisseurs over de hele wereld beïnvloed.” Francesco Rosi is volgens het persbericht vereerd en zeer gelukkig dat hij de prestigieuze prijs krijgt, die in het verleden werd uitgereikt aan verschillende laureaten die hij bewondert. Rosi ontving in het verleden al verschillende prijzen op de Mostra. (Belga/RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content