Golden Globes trappen filmprijzenseizoen op gang

January Jones en Guy Pearce tijdens een vorige awarduitreiking. © REUTERS

Op dit moment worden er in Beverly Hills meer garderobes gestreken en vlinderdassen geknoopt dan tijdens een modale werkweek van Raf Simons. Vannacht verzamelt het hart van de filmsector op de uitreiking van de 72ste editie van de Golden Globes.

In filmkringen worden de Globes aanzien als kick-off voor de Oscarcampagne en gelden ze als graadmeter voor de nominaties van aanstaande donderdag. Al zijn de filmprijzen van de buitenlandse pers HFPA (Hollywood Foreign Press Association) geen waterdichte indicator voor de Oscars – het keurkorps telt nog geen 100 leden, terwijl de Academy een steekproef bij om en bij de 5.600 stemgerechtigde filmmakers doorvoert – maar de soirée splendeur van de buitenlandse pers geldt voor films, acteurs, regisseurs en andere prijsbeesten van vannacht allerminst als uitstekende promotie voor de Oscars.

De buitenlandse Hollywoodprofetie drukt maar al te graag zijn jaarlijkse stempel op de Oscarnominaties. Zo werd Alejandro González Iñárritus surrealistische superheroprent Birdman als een vaas geraniums in watersnood met nominaties besprenkeld. Met zeven stuks is de film een van de topfavorieten, naast Boyhood en The Imitation Game, die elk voor vijf Globes in de running zijn.

Tweestrijd

Wat betreft het beeldje voor beste musical of komedie lijkt Birdman een tweestrijd te zullen voeren met The Grand Budapest Hotel. Wes Anderson keert met zijn cinematografisch wonderlijke kleurboekavontuur, over een hotelconciërge die een stationaire verstandhouding met zijn piccolo opbouwt, terug in de categorie waarin hij twee jaar geleden met Moonrise Kingdom met lege handen achterbleef. Dat de prijs tijdens diezelfde editie naar de bombariemusical Les Misérables en niet naar Silver Linings Playbook ging, opent dan weer hoopvolle deuren voor Disney’s Into The Woods. Tot slot ontvingen ook de Britse feelgoodprent Pride en de norse komedie St. Vincent een nominatie.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Michael Keaton (Birdman) zag zijn capeloze kruistocht als vervlogen superheld beloond met een nominatie en ook The Grand Budapest Hotel en St. Vincent zijn met respectievelijk Ralph Fiennes en Bill Murray vertegenwoordigd in de categorie beste acteur in een musical/komedie. Christoph Waltz maakt voor zijn rol in Tim Burtons schildersprent Big Eyes kans op een derde Globe in zijn carrière. Joaquin Phoenix (Inherent Vice) vervolledigt het viertal.

Voor Amy Adams is het afschuimen van couturierzaken rond de jaarwisseling een gewoonte geworden. De Amerikaanse werd vorig jaar verkozen tot beste actrice in een musical/komedie voor haar rol in de sideboobkrimi American Hustle en had ook dit jaar behoefte aan een partydress. Adams kreeg net als Waltz een nominatie voor haar optreden in Big Eyes en wordt in deze sectie vergezeld door Julianne Moore (Maps to the Stars), Helen Mirren (The Hundred-Foot Journey) en de zingende sopranen Quvenzhané Wallis (Annie) en Emily Blunt (Into the Woods).

Boyhood torenhoog favoriet

Het twaalfjarenplan van Richard Linklater prijkt in heel wat filmlijstjes op de eerste plek en staat ook bij bookmakers met stip genoteerd om in de categorie beste drama te zegevieren. Tegenstanders in deze categorie zijn onder meer de Spartaanse sporttragedie Foxcatcher en raciale drama Selma. De biografische prenten The Imitation Game en The Theory of Everything geven deze sectie ook wat Britse kleur.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Met uitzondering van Boyhood leveren al deze films hun hoofdrolspeler af voor beste acteur in een drama. Opvallend daarbij is de naam van Steve Carell, die normaliter met grappen en grollen jongleert maar met zijn vertolking als fanatieke en niet zo prettige gestoorde worstelcoach in Foxcatcher zijn pijlen voor het eerst op een grote filmprijs richt. Daarnaast kreeg ook de crashdiëtende Jake Gyllenhaal (Nightcrawler) een nominatie, terwijl David Oyewolo (Selma), Benedict Cumberbatch (The Imitation Game) en Eddie Redmayne (The Theory of Everything) wederom voor een Britse touch in deze categorie zorgen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Julianne Moore scoort mogelijk zelfs een double hit. De roodharige babe op leeftijd is zowel voor haar rol in een komedie (Maps to the Stars) als in een drama (Still Alice) genomineerd. Haar opponenten in deze laatste categorie zijn Felicity Jones (The Theory of Everything), Reese Witherspoon (Wild), Jennifer Aniston (Cake) en Rosamund Pike (Gone Girl).

Traditionele Streep

Voor beste mannelijke bijrol komen Mark Ruffalo (Foxcatcher), Ethan Hawke (Boyhood), Robert Duvall (The Judge) Edward Norton (Birdman) en J. K. Simmons (Whiplash) in aanmerking. Simmons is een vreemde eend in de bijt en zal op de rode loper heel wat oh-that-guy-reacties uitlokken. In de vrouwelijke sectie kruisen Patricia Arquette (Boyhood), Jessica Chastain (A Most Violent Year), Emma Stone (Birdman), Keira Knightley (The Imitation Game) en good old Meryl Streep (Into the Woods) de degens.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

In de regisseursklasse trachten Richard Linklater (Boyhood), Ava DuVernay (Selma), David Fincher (Gone Girl) en Wes Anderson (The Grand Budapest Hotel) om Iñárritu het vuur aan de schenen te leggen.

Voor de Golden Globe voor beste niet-Engelstalige film ontvingen met Force Majeure (Zweden), Leviathan (Rusland), Tangerine Mandarine (Estland), Ida (Pawlikowski) en Le procès de Vivian Amsalem (Duitsland, Frankrijk en Israël) vijf Europese producties een nominatie. (JB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content