Get Low: klassieke kluizenaarskroniek

Robert Duvall schittert als kluizenaar in een klassieke Amerikaanse kroniek.

Get Low: ***

Aaron Schneider met Robert Duvall, Bill Murray, Lucas Black, Sissy Spacek

Niet Clint Eastwood, wel een schitterende Robert Duvall neemt in ‘Get Low’ de rol van sociaal vervreemde knar op zich in een deels opgeblazen volksverhaal, deels op feiten gebaseerde legende van debuterend regisseur Aaron Schneider.

Tijdens de openingsscène van ‘Get Low’ wordt na een beangstigend visioen van een brandend huis, de uit de kluiten gewassen baard van Robert Duvall geïntroduceerd. Hij is de woeste kluizenaar Felix ‘Bush’ Breazeale uit Tennessee die met zijn jachtgeweer een kinderduo van zijn landstuk jaagt. De scène herinnerde mij in een plotse nostalgische bui aan de bijna even excentrieke, bebaarde en beruchte dorpsfiguur die in mijn kinderjaren op het platteland een beangstigende indruk op mij naliet.

Felix brengt het gros van zijn leven tijdens de Grote Depressie van de jaren ’30 door in een gammel hutje in de bossen van Tennessee, waar hij iedere vorm van sociaal contact weert. In de stad doen de gekste geruchten de ronde over de eenzaat: dat hij duivelsgebroed is, in koelen bloede mensen vermoordde en over vreemde krachten beschikt. Niets is echter minder waar, zo blijkt. Achter het schrikwekkende profiel van Felix gaat immers een sentimentele goedzak schuil.

Hijzelf is er echter van overtuigd dat zijn laatste dagen geteld zijn. Daarom rijdt hij op een dag met zijn geweer en een grote som geld de stad in, naar de begrafenisondernemer Frank Quinn (ook een schitterende Bill Murray) en zijn jonge collega Buddy Robinson (Lucas Black). Vastberaden doet hij het lugubere voorstel om zijn eigen begrafenisfeest te regelen. Alleen maakt hij de bedenking om ze zelf ook bij te wonen.

Schneider evoceert op succesvolle wijze de Depressie van de jaren ’30. Hij mag dan wel een debutant zijn, de sfeervolle, bluesy score en magnifieke beeldvoering tonen de skills van een ervaren regisseur (het zou evengoed Walter Hill kunnen zijn die dit klassieke drama op het witte doek heeft getoverd.) Duvall staat als vanouds schitterend te acteren als een getormenteerde, zwerverachtige man. Ook Bill Murray verdient een pluim als de begrafenisondernemer van dienst, die noch held, noch slechterik speelt. Ook al mocht het einde wat ons betreft iets minder voorspelbaar zijn en het tempo ietsje hoger liggen, ‘Get Low’ blijft een intimistische aanrader. Perfect Oscarmateriaal ook, me dunkt.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Andreas Ilegems

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content