George Lucas krijgt eigen museum

© MAD Architects

Nu The Force Awakens in aantocht is, worden we langs alle kanten bekogeld met Star Wars-gadgets, -tshirts en andere -memorabilia. Een goede timing om na te denken over een Star Wars-museum, moeten ze in Chicago gedacht hebben. Daar opent in 2019 een heus George Lucas-museum.

Eind vorige week werd in Chi-city het ontwerp goedgekeurd voor The George Lucas Museum of Narrative Art, het museum rond de geestelijke vader van de Star Wars-franchise. Het gebouw zal een nieuwe thuis worden voor allerlei collector’s items omtrent Star Wars, maar fans van Indiana Jones zullen net zo goed hun gading vinden in The George Lucas Museum. En aangezien Lucas – net als Steven Spielberg – een groot verzamelaar is van Norman Rockwell-schilderijen, zullen ook deze tentoongesteld worden in één van de drie verdiepingen vol exporuimtes.

De plannen voor het museum liggen al een paar jaar op tafel, maar de architecten van MAD begonnen pas eind vorig jaar de futuristische structuur van het gebouw te ontwerpen. Afgaande op het state of the art-grondplan lijkt het museum wel een gemeentehuis uit een ander universum te worden.

Klachten

De burgemeester van Chicago toonde veel interesse in het museumproject, maar toch deden de ontwerpen heel wat stof opwaaien in de stad. Zo diende de non-profitorganisatie Friends of the Parks een klacht in tegen het project, omdat het in strijd zou zijn met bepaalde wetten en regelementen. De groepering is voor het preserveren van parken en bossen in en rond Chicago, en ziet met de bouw van dit museum dus heel wat groen verdwijnen. Supporters van het Chicago Bears-footballteam zien dan weer hun gegeerde parkingplek weggekaapt worden, aangezien het stadion (Soldier Field) zich in het park bevindt waar de ploeg vaak speelt.

Prijskaartje van 700 miljoen dollar

Maar alle klachten ten spijt: dankzij een overgrote meerderheid van ja-stemmers zal het George Lucas-museum er wel degelijk komen.

Eerder kwam ter sprake dat het museum zou openen in San Francisco, maar het wordt dan toch Chicago. Wat George Lucas met die stad heeft? Zijn echtgenote Mellody Hobson is afkomstig van de Windy City, en Lucas heeft er dan ook een tijdje gewoond.

Het museum opent zijn deuren in 2019 en heeft een prijskaartje van ongeveer 700 miljoen dollar.

(EVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content