‘Gente de Bien’ bekroond tot beste film op Film Fest Gent

© gf

‘Gente de Bien’ van de Colombiaanse regisseur Franco Lolli heeft de Grote Prijs voor Beste Film gewonnen op het Film Fest Gent. ‘L ‘Infini’ van Lukas Dhont is de Beste Belgische Studentenkortfilm.

De internationale jury van Film Fest Gent onder leiding van voorzitter Bret Easton Ellis, heeft de winnaars bekendgemaakt in de verschillende competities van Film Fest Gent. ‘Gente de bien’ gaat aan de haal met de grootste onderscheiding: de debuutprent van de Colombiaan Franco Lolli won de Grote Prijs voor Beste Film.

‘Gente de bien’ – over een gegoede vrouw die zich ontfermt over de zoon van haar klusjesman – is een pakkend verhaal van armoede en klassenverschillen. Waar aanvankelijk aanvankelijk alles goed loopt, sluipen er na verloop van tijd spanningen in de relaties door de compleet verschillende achtergronden.

De film ging in première op het Filmfestival van Cannes maar pakte er geen prijzen. In de Arteveldestad schiet het de hoofdvogel af. ‘De Grote Prijs gaat naar een existentialistisch verhaal over het feit dat medeleven en goede wil ons niet altijd kunnen redden’, aldus de jury.

Lolli kwam de prijs op het stadhuis in ontvangst nemen en was naar eigen zeggen zeer verheugd ‘omdat de competitie toch zeer zwaar was’. ‘Ik hoop dat de film goed genoeg is voor de hoofdprijs’, zo toonde hij zich zeer bescheiden.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Wie wil, kan de film donderdagavond om 22.30 uur nog zien op het Film Fest Gent. ‘Gente de Bien’ heeft nog geen Belgische distributeur.

Boris Debackere en Lisandro Alonso in de bloemen gezet

De Georges Delerue Prijs voor de Beste Sounddesign ging naar Boris Debackere voor zijn klankband voor ‘Violet’, de eerste langspeelfilm van de jonge Vlaamse regisseur Bas Devos. Volgens de jury weerspiegelt ‘de inventieve soundscape perfect de rijkdom van het beeld’. Devos won eerder al de Knack Focus Jo Röpcke Award tijdens het festival.

De minimalistische westers ‘Jauja’ van de Argentijn Lisandro Alonso kreeg een Special Mention ‘voor de metafysische en mythologische reis in het landschap en in het radarwerk van de geest’.

‘L’Infini’: Beste Belgische Studentenkortfilm

Lukas Dhont had de Beste Belgische Studentenkortfilm. ‘L’Infini’, zijn masterproef aan de filmopleiding van het KASK, gaat over een jongen die schippert tussen verschillende fases in zijn leven. Met deze prijs wil de jury een filmmaker belonen die scherpe keuzes durft maken, blijk geeft van persoonlijkheid en een unieke visie.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De film werd gekozen door een professionele jury, voorgezeten door Bavo Defurne en bestaande uit regisseurs Toon Aerts en David Lambert, actrice Kim Hertogs, acteur Valentijn Dhaenens en animatrice Emma De Swaef.

Raphaël Crombez won eerder de publieksprijs in de categorie beste Studentenkortfilm.

‘Washingtona’ genomineerd voor Beste Europese Kortfilm

De kortfilm ‘Washingtona’ van Konstantina Kotzamani wint de EFA Gent Prijs en is daardoor automatisch genomineerd voor de prijs voor Beste Europese Kortfilm van de European Film Academy 2015. Het is een ’tot de verbeelding sprekende, speelse en magisch-realistische fabel over palmharten en de mensheid’, aldus de jury. (DB)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

washingtonia trailer/madame elli from Konstantina Kotzamani on Vimeo.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content