Genomineerden voor de Bafta’s gekend

De zwijgende film ‘The Artist’ en de spionagefilm ‘Tinker, Tailor, Soldier, Spy’ zijn de grote slokoppen van de nominaties voor de Bafta’s, het Britse equivalent van de Oscars.

De zwijgende film ‘The Artist’ en de spionagefilm uit Koude Oorlogstijden ‘Tinker, Tailor, Soldier, Spy’ zijn, met respectievelijk 12 en 11 streepjes achter de naam, de grote slokoppen van de nominaties voor de Bafta’s, het Britse equivalent van de Oscars.

Geen Belgische nominaties

In de categorie Foreign Language voor de verandering geen Belgen, wel, naast het stilaan traditionele aanbod van Globe-winnaar ‘A Separation’ (Iran), Almodovars ‘La Piel que habito’ en het Canadese ‘Incendies’, de komedie ‘Potiche’ van Francois Ozon en Wim Wenders’ muzikale documentaire het Duitse ‘Pina’ over choreografe Pina Bausch. De winnaars worden op 12 februari bekendgemaakt.

Scorsese en Spielberg

Filmlegende Martin Scorsese verzamelde tien nominaties: negen voor zijn fictieprent ‘Hugo’, één voor zijn documentaire over George Harrison (‘Living in the material world’). Spielbergs Kuifje-film mag hopen op een Bafta-bekroning in de categorie animatiefilm. Zijn ‘War Horse’ is vijfmaal genomineerd, vooral in technische categorieën.

Acteurs

Van de genomineerde acteurs speelt een aantal een belangrijk reëel personage: Meryl Streep (als Iron Lady Maggie Thatcher), Jim Broadbent (als haar man Denis Thatcher) en Kenneth Branagh (als Laurence Olivier in ‘My week with Marilyn’). Broadbent en Branagh wedijveren voor de beste nevenrol, terwijl in de hoofdcategorie de kanonnen George Clooney (‘The Descendants’), Brad Pitt (‘Moneyball’) en Gary Oldman (‘Tinker, Tailor …’) het tegen elkaar opnemen.

Britse films

Voor de meest Britse categorie van de Bafta’s, de “outstanding British film”, komen, naast de verfilming van John le Carré’s spionagethriller en ‘My week with Marilyn’ ook ‘Senna’, de docu over Formule 1-piloot Ayrton Senna, ‘Shame’ van kunstenaar-cineast Steve McQueen (met een genomineerde Michael Fassbender) en het onvolprezen ‘We need to talk about Kevin’ van de Schotse Lynne Ramsay in aanmerking. Ramsay is ook genomineerd voor de regie, en hoofdrolspeelster Tilda Swinton als actrice. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content