Gal Gadot en co.: dit zijn de sterren van een zomer zonder sterren

Gal Gadot als Wonder Woman © .

Speur deze zomer niet te lang naar grote namen want ze laten het afweten. Johnny Depp en Tom Cruise komen bleekjes voor de dag en de rest geeft niet thuis. De baan is dus vrij voor nieuwe helden. Zijn Gal Gadot, Riley Keough, Dane DeHaan en Tom Holland de beroemdheden van morgen?

Wachten op Gal Gadot

In 2004 werd Gal Gadot (32) tot Miss Israël gekroond. Twee jaar militaire dienstplicht brachten het model discipline bij. De rol van bondgirl in Quantum of Solace moest ze aan Olga Kurylenko laten. In 2009 had ze haar eerste filmrol beet, die van wapenexperte Gisele in de vierde episode van de razend populaire straatracereeks Fast & Furious. Ze stond erop de stunts zelf uit te voeren en mocht ook meedoen in aflevering vijf en zes. Vorige zomer behoorde haar Wonder Woman tot de schaarse hoogtepunten van het teleurstellende superheldenduel Batman v Superman: Dawn Of Justice.

Waarom het nu al haar zomer is

Omdat de Amerikaanse pers hyperenthousiast is over Wonder Woman (foto) en Gadots charismatische en gespierde vertolking prijst. Maar vooral omdat het publiek stormloopt voor de superheldenfilm over de amazoneprinses met goddelijke krachten die een Britse piloot wil helpen om WO I te winnen. Dat succes maakt korte metten met de door Hollywoods beunhazen gekoesterde mythe dat de wereld niet zit te wachten op blockbusters waarin een superheldin de plak zwaait. Na flops als Catwoman en Elektra was de koudwatervrees belachelijk groot.

In haar woorden

‘Het is ontzettend belangrijk dat meisjes en jongens kunnen opkijken naar een vrouwelijke superheld.’

Ster in wording?

Op korte termijn ziet het er goed uit. Wonder Woman jaagt de bekendheid van Gal Gadot door het dak. Om werkzekerheid en dikke loonbrieven hoeft ze zich geen zorgen te maken want in tegenstelling tot concurrent Marvel zit superheldenfabriek DC om hits verlegen. In afwachting van nieuwe solo’s mag Gadot haar weinig verhullende gevechtsplunje aantrekken om zweep en zwaard te hanteren in DC Extended Universe-projecten zoals Justice League. Op lange termijn zal ze uiteraard moeten bewijzen dat ze ook zonder Wonder Woman wonderen kan verrichten.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Riley Keough has entered the building

Het oudste kleinkind van Elvis, de dochter van Lisa Marie Presley en muzikant Danny Keough, de stiefdochter van wijlen Michael Jackson maar heel goed op weg om zelf naam te maken. Riley Keough (28) is nog model geweest voor Dior en Dolce & Gabbana, maar verkoos een leven als actrice. Ze debuteerde met een bijrol in de biopic The Runaways en speelde in Magic Mike, de populaire komedie van Steven Soderbergh over mannelijke strippers. Twee jaar geleden was ze een van de bloedmooie fokmoeders in Mad Max: Fury Road. Ze is de ster van The Girlfriend Experience (foto), een tv-serie over een studente rechten die de wereld van de luxe-escortgirls ontdekt. Eerder dit jaar maakte ze indruk in het ongemeen lyrische American Honey van Andrea Arnold.

Riley Keough
Riley Keough© .

Waarom haar zomer in aantocht is

Riley Keough zal de zomer niet domineren. Ze doet enkel mee in It Comes at Night. We kunnen u die grimmige, efficiënte survivalfilm alleen maar aanbevelen. Het is The Walking Dead zonder zombies, maar even spannend en een stuk korter. Tegen de blockbusters is hij evenwel niet opgewassen. Gelukkig heeft Keough nog meer pijlen op haar boog. Begin november zien we haar terug in Logan Lucky, de comebackfilm van Soderbergh. Daarna speelt ze aan de zijde van Andrew Garfield in Under the Silver Lake, een neonoir van David Robert Mitchell, die furore maakte met It Follows. Ze speelt ook een hoofdrol in een thriller van Blue Ruin-regisseur Jeremy Saulnier, Hold the Dark, en heeft net de opnames van The House That Jack Built, een psychologische horrorfilm van Lars von Trier, achter de rug.

In haar woorden

‘Ik wil geen asshole zijn, maar mensen verwachten een hete, domme griet terwijl ik veeleer cynisch en slim ben.’

Ster in wording?

Voorlopig ontbreekt het haar aan spraakmakende vertolkingen in populaire films. Maar als regisseurs van het kaliber van Andrea Arnold, Steven Soderbergh, George Miller en Lars von Trier met je willen samenwerken, hoef je je niet meteen zorgen te maken.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Dane DeHaan met de borst vooruit

Dane DeHaan – ja, hij heeft Nederlandse voorouders – werd vier jaar geleden aangekondigd als de nieuwe Leonardo DiCaprio of Brad Pitt. Voorbarig en redelijk onnozel, maar niet helemáál onnozel. In 2012 liet de Amerikaanse acteur zich opmerken in Chronicle, een sympathieke, verrassende film over jongeren die rotzooien met pardoes ontwikkelde superkrachten en speelde hij de zoon van Ryan Gosling in The Place Beyond the Pines. In 2014 dook hij in The Amazing Spider-Man 2 op als de Green Goblin. DeHaan maakte zich niet belachelijk als de legendarische filmster James Dean in Life (2015) van Anton Corbijn, maar liet ook geen onuitwisbare indruk na. Er is een gevoel ontstaan dat hij enigszins ter plaatse trappelt.

Gal Gadot en co.: dit zijn de sterren van een zomer zonder sterren

Waarom het zijn zomer kán worden

DeHaan heeft dit jaar drie kansen om de grote doorbraak te forceren. De eerste draaide op een teleurstelling uit. A Cure for Wellness van Gore Verbinski is genadeloos geflopt aan de kassa. Blijven over: Valerian and the City of a Thousand Planets (eind juli in de zalen) en Tulip Fever (eind augustus). Die laatste is een Britse kostuumfilm over een zeventiende-eeuwse Amsterdamse schilder die verliefd wordt op een gehuwde vrouw waarna ze een handel in tulpen opzetten. DeHaan nam de hoofdrol over van Matthias Schoenaerts. De grootste kans op commercieel succes wordt Valerian toegedicht, een scififilm van Luc Besson. De regisseur van The Fifth Element en Lucy baseerde zich op een Franse stripreeks over een stel speciale agenten die door tijd en ruimte reizen en koppelde DeHaan aan het Britse topmodel Cara Delevingne.

In zijn woorden

‘Ik ben een saaie mens. Als paparazzi me een hele dag wilden volgen, zouden ze uit verveling opgeven nog voor de dag om is.’

Ster in wording?

DeHaan is toch al eenendertig. Om door te dringen tot de A-list heeft hij dringend een hit nodig.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Tom Holland ondersteboven

In navolging van Nicholas Hammond, Tobey Maguire en Andrew Garfield mag de Brit Tom Holland (21) zich Spider-Man noemen. Dansen was de eerste grote liefde van de zoon van een fotografe en een stand-upcomedian – drie jaar lang speelde hij de hoofdrol in Billy Elliot the Musical. Zijn eerste filmrol was meteen een onverwachte hit: The Impossible vanJuan Antonio Bayona. In die tranentrekker over een gezin dat uiteengerukt wordt door een tsunami speelde Holland de zoon van Naomi Watts en Ewan McGregor. Hij belandde op de lijstjes met aanstormend talent en Hollywood kreeg hem in het vizier. In 2015 werd bekendgemaakt dat hij de nieuwe Spider-Man zou worden. Eerder dit jaar maakte hij een goede beurt in de magnifieke junglefilm The Lost City of Z.

Gal Gadot en co.: dit zijn de sterren van een zomer zonder sterren

Waarom het zijn zomer móét worden

Holland hoeft niet meer te bewijzen dat hij in blauw-rode spandex acrobatisch door de lucht kan slingeren zonder zijn cool te verliezen. Dat deed hij al in de meest succesvolle film van 2016: Captain America: Civil War. Maar in die Marvelfilm speelt Spider-Man de tweede viool. Spider-Man: Homecoming daarentegen draait volledig om slimme student Peter Parker die nog moet ontdekken wat hij het best met zijn superkrachten aanvangt. De vraag is of Holland de zomerblockbuster kan dragen. Extra obstakel: Spider-Man heeft in comics talloze boeiende avonturen beleefd, maar de films brengen telkens hetzelfde ontstaansverhaal.

In zijn woorden

‘Binnen twintig jaar wil ik regisseur zijn, binnen vijftien jaar een Oscar winnen, maar de volgende vijf jaar is het doel: blijven genieten.’

Ster in wording?

Door de mand vallen is geen optie. Holland tekende een contract voor drie Spider-Manfilms en wordt ook verwacht in enkele Marvelproducties waarin de superhelden elkaar voor de voeten lopen. De job van superheld zal zijn naambekendheid goed doen maar is geen garantie op sterrendom – in de superheldenfilm is de acteur ondergeschikt aan het personage. Het zal erop aankomen om ook in andere rollen dan Spider-Man uit te blinken. Voorganger Andrew Garfield heeft op dat gebied een voorsprong.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Partner Content