Franse regisseur Alain Resnais overleden

De Franse filmmeester Alain Resnais is op 91-jarige leeftijd overleden. Hij draaide in zijn loopbaan meer dan 20 films, won Césars, prijzen in Cannes, Berlijn en Venetië, en behaalde ook een Oscar.

De nestor van de Franse film Alain Resnais overleed zaterdag op 91-jarige leeftijd in Parijs in intieme kring. Dat deelde de producent van zijn laatste film, Jean-Louis Livi, zondag mee.

Resnais behoorde in de jaren vijftig samen met onder anderen François Truffaut en Jean-Luc Goddard tot de Franse Nouvelle Vague.

De veelvuldig gelauwerde regisseur had al in 1959 met zijn speelfilmdebuut “Hiroshima, mon amour” over de angst voor het droppen van de atoombom meteen zijn stempel gedrukt op de cinema. In 1955 baarde hij met zijn documentaire “Nuit et Brouillard” (“Nacht und Nebel”) over het concentratiekamp Auschwitz/Birkenau ook vooral in Duitsland opzien. De film wordt als één van de belangrijkste werken over de vernietigingskampen van de nazi’s beschouwd.

Prijzen

Tijdens zijn loopbaan verzamelde hij tal van prijzen en onderscheidingen. Hij draaide meer dan twintig films, zoals “Providence” (1977), “Mon oncle d’Amérique” (1980), “Mélo” (1986), “Smoking/No Smoking” (1993) en “Aimer, boire et chanter”, zijn laatste film.

Resnais ontving twee Césars als beste regisseur: in 1978 voor “Providence” en in 1994 voor “Smoking/No Smoking”. Drie van zijn films (“Providence”, “Smoking/No Smoking” en “On connaît la chanson”) werden gelauwerd met een César voor de beste film.

Op het filmfestival van Venetië won hij in 1960 de Gouden Leeuw met “L’Année dernière à Marienbad” en in 2006 de Zilveren Leeuw voor “Coeurs”. In 1994 werd Resnais onderscheiden met de Zilveren Beer op het filmfestival van Berlijn voor “Smoking/No Smoking” en in 1998 met de Zilveren Beer voor “On connaît la chanson”.

In 1980 verwierf hij op het filmfestival van Cannes de Grand Prix voor “Mon oncle d’Amérique” en in 2009 de “Lifetime achievement award”. In februari ontving hij tijdens de Berlinale nog de Alfred Bauer-prijs voor de theateradaptatie “Aimer, boire et chanter”. De regisseur kreeg in 1949 ook een Oscar voor de beste kortfilm in twee delen voor “Van Gogh”.

‘Groot talent’

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius eerde Resnais als een “groot talent, die wereldwijd erkend was”. De vroegere directeur van het filmfestival van Cannes, Thierry Frémaux, noemde hem een “bron van inspiratie voor de nieuwe generatie van filmmakers”.

Resnais werd op 3 juni 1922 als zoon van een apotheker in Bretagne geboren. “De wens van mijn familie om ook van mij een apotheker te maken, werd al zeer vroeg opgeborgen”, zei de meester ooit in een interview. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content