Franse cineast Denys de La Patellière overleden

De Franse cineast Denys de La Patellière is overleden op 92-jarige leeftijd. Dat heeft zijn zoon gemeld aan het persagentschap AFP.

De Franse cineast Denys de La Patellière is overleden op 92-jarige leeftijd. Dat heeft zijn zoon gemeld aan het persagentschap AFP.

Denys de La Patellière realiseerde in de jaren 50 en 60 enkele grote successen van de Franse cinema. Zo is hij bijvoorbeeld bekend als regisseur van ‘Un taxi pour Tobrouk’, ‘Les Grandes Familles’ en ‘ Du rififi à Paname’. In zijn films speelden ook de grote sterren mee uit zijn tijd zoals Jeanne Moreau en Danielle Darrieux, Jean Gabin.

Het was de prent ‘Un Taxi pour Tobrouk’ uit 1960 die zorgde voor het grote succes van de La Patellière. Deze film maakte van de Italiaanse acteur Lino Ventura een wereldster. Het verhaal van de film speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vier Franse soldaten raken bij toeval verenigd in de Noord-Afrikaanse woestijn, samen met een Duitse gevangene.

De la Patellière kon ook op zijn palmares schrijven dat hij de steracteur Jean Gabin en Louis de Funès samenbracht in de film ‘Le Tatoué’.

Militair van opleiding

De regisseur werd geboren op 8 maart 1921 in Nantes. Hij was de zoon van een beroepsofficier en koesterde zelf de ambitie om bij het leger te gaan. Hij volgde een opleiding aan de militaire school van Saint-Cyr, maar op dat moment brak ook de Tweede Wereldoorlog uit. Later sloot hij zich aan bij het Franse bevrijdingsleger. Maar de creativiteit nam de overhand en de man werd cineast. (Belga/LVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content