Foto van orkaan Sandy is beeld uit ‘The Day After Tomorrow’

© The Hollywood Reporter

Filmmakers gebruikten al eerder de beroemde skyline van New York als decor voor rampenfilms, maar nu de orkaan Sandy de streek overspoelt, beginnen fictie en werkelijkheid in elkaar over te lopen.

De Amerikaanse media berichten sinds maandag non-stop over orkaan Sandy, die ondertussen de naam ‘Frankenstorm’ meekreeg. Toch circuleren er veel nepbeelden op het internet.

Voor de gelegenheid werd de fotowebsite Instagram omgedoopt tot Instacane en konden mensen hun foto’s van het noodweer delen. Al gauw na het aan land komen van Sandy stonden er massaal veel foto’s op de sociale media website.

Een van de meest gedeelde beelden was er een van een lokale nieuwszender NY1 waarop gigantische golven het Vrijheidsbeeld overspoelden. Onderaan in het beeld stond de boodschap dat het om livebeelden ging wat onmiddellijk veel paniek uitlokte tot bekend raakte dat het nep was. Het ging namelijk om een screenshot uit de rampenfilm ‘The Day After Tomorrow’, een film die -o ironie- de catastrofale gevolgen van de klimaatsverandering toont.

Die foto is zeker niet de enige vervalsing die massaal gedeeld werd: plots dook er een foto op van een donkere wolk boven New York. Deze foto werd al eens gedeeld in 2010 toen een uitzonderlijke tornado lelijk huishield in The Big Apple en is een samensmelting van de New Yorkse skyline en een foto van een groot onweer, genomen door ‘storm chaser’ Mike Hollingshead.

Als u wilt zien hoe Sandy echt tekeer gaat, kunt u terecht op een speciale website van de New York Times. Die toont elke minuut een nieuwe foto, genomen van op de 51ste verdieping van hun gebouw in het hartje van Manhattan. (JV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content