Focus’ week van Pixar: John Lasseter

Naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Pixar: 25 years of Animation’ geeft Focus u deze week een spoedcursus over de befaamde animatiestudio. Komt deze keer aan bod: John Lasseter, Pixars creatieve brein.

Voor zijn carrière bij Pixar werkt John Lasseter eerst voor The Walt Disney Company op de animatieafdeling. Daarna onderzoekt hij mee de mogelijkheden van CGI-animatie (computeranimatie) voor Lucasfilm, het productiehuis van George Lucas. In 1986 koopt Steve Jobs, die op dat moment ontslagen was bij Apple en een eigen computerbedrijf ‘NeXT’ had opgericht, de animatieafdeling over en doopt haar om tot Pixar. Hierdoor komt de carrière van Lasseter in een stroomversnelling en blijft hij de creditvermeldingen als executive producer aan elkaar rijgen. De filmografie van de man is bijgevolg indrukwekkend, en de kans is groot dat, als u aan een willekeurige Pixarfilm denkt, Lasseter er voor iets tussen zit. ‘Toy Story’, ‘A Bug’s Life’, ‘Cars’, ‘Finding Nemo’, ze dragen allemaal de signatuur van de animator.

De films waar Lasseter aan meewerkt zijn niet alleen succesvol bij het grote publiek, ook het professionele veld weet zijn inspanningen te appreciëren. De kortfilm ‘Tin Toy’, die hij regisseerde, wint in 1986 een Academy Award voor Best Animated Short Film, en voor ‘Toy Story’ wordt Lasseter zelf speciaal in de bloemetjes gezet met een Special Achievement Award. Sinds 2011 kan u de naam van de animatiemeester ook spotten op de Hollywood Walk of Fame. (MVG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content