Films met vrouwen in prominente rol zijn winstgevender

Een recente studie toont aan dat een sterkere aanwezigheid van vrouwen in films meer winst betekent voor de filmstudio. De kosten van deze films liggen ook veel lager.

Website FiveThirtyEight onderzocht het effect van vrouwen met prominentere rollen in films op het budget en de winst in 1.615 films die uitkwamen tussen 1990 en 2013.

Meer winst, minder kosten

Een vrouwvriendelijke film uit die periode maakt 1,17 dollar winst per dollar van het budget, tegenover de vrouwonvriendelijke films die slechts 1,06 dollar winst maken per dollar. De kosten slinken ook zienderogen bij vrouwvriendelijke films. De mediaan van de kosten ligt op 31,7 miljoen dollar, tegenover 48,4 miljoen dollar voor de kosten van een vrouwonvriendelijke film. Een verschil van 35 procent. Helaas voor de vrouwelijke sterren heeft dit ook te maken met het overwegend lagere loon dat zij ontvangen voor hetzelfde werk als hun mannelijke tegenhangers.

Ook al geven deze cijfers aan dat prominente vrouwelijke personages een positief effect hebben op films, rekent Hollywood nog steeds vooral op zijn mannelijke sterren. Een eerdere studie toonde namelijk aan dat slechts 15 procent van de hoofdrollen en 29 procent van de bijrollen in grote films vertolkt worden door vrouwen.

Bechdeltest

FiveThirtyEight onderwierp de geselecteerde films aan de bechdeltest om de gendergelijkheid na te gaan. Om te slagen voor de test, en dus als vrouwvriendelijk te worden beschouwd, moet de film aan drie voorwaarden voldoen: er moeten minstens twee bij naam genoemde vrouwelijke personages zijn, ze moeten een gesprek met elkaar hebben en dat gesprek mag niet over mannen gaan.

Slechts 53 procent van de films slaagde voor deze test. Enkele voorbeelden: ‘The Hobbit: An Unexpected Journey’ heeft minder dan twee vrouwelijke personages die bij naam genoemd worden, dus slaagt de film niet voor de test. ‘The Avengers’ heeft dan wel meer vrouwelijke personages, maar zij hebben op geen enkel moment een gesprek met elkaar. Ook gebuisd dus.

Bij de test moet wel een kanttekening gemaakt worden. ‘Gravity’, bijvoorbeeld, slaagde niet voor de test omdat er maar één vrouwelijk personage in voorkomt, maar Sandra Bullock draagt bijna de volledige film op haar eentje. ‘American Hustle’ slaagt dan weer wel voor de test omdat de personages van Jennifer Lawrence en Elisabeth Rohm een gesprek hebben over nagellak. Onderzoek naar de aanwezigheid van interessante vrouwelijke rollen in films zou dus gebaat zijn bij een vernieuwde test. (FL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content