Filmregisseur Ridley Scott krijgt prestigieuze onderscheiding voor zijn hele oeuvre

De Brit Ridley Scott wordt in de bloemetjes gezet met de dertigste American Cinemateque Award. De regisseur van onder meer cultklassieker ‘Blade Runner’, ‘Prometheus’, ‘Gladiator’ en recentelijk ‘The Martian’, wordt gelauwerd voor zijn complete oeuvre.

De American Cinematheque Award eert elk jaar ‘een buitengewone kunstenaar in de entertainment-industrie, die met zijn werken een belangrijke bijdrage aan de filmkunst leverde’.

Directeur Rick Nicita is formeel. ‘Ridley Scott is simpelweg een van de beste filmproducenten in de geschiedenis van de film’, zo meldt Variety.

Scott heeft 23 films op de teller staan. Hij debuteerde in 1965 met de korte film ‘Boy and Bicycle’. ‘Blade Runner‘, de iconische sf-prent uit 1982, werd een ware culthit. Ook ‘Alien’, ‘Thelma & Louise’, ‘Hannibal’, ‘Robin Hood’, ‘Prometheus’ en ‘The Martian’ zijn van zijn hand.

Op het palmares van de American Cinematheque Award volgt hij Reese Witherspoon op. Eerder gingen Eddie Murphy, Steven Spielberg, John Travolta, Al Pacino, Julia Roberts, Matthew McConaughey, Sean Connery en Samuel L. Jackson aan de haal met de prestigieuze onderscheiding. (DB)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content