Filmografie Polanski: The Pianist

"Dat iemand door zoiets arbitrairs als een sterk pianospel aan zijn lot kan ontsnappen, is gesneden koek voor de fatalistisch ingestelde Polanski, wiens leven en werk worden overheerst door de schuld van de overlever."

Polanski is al bijna zeventig als hij voor het eerst de Holocaust en zijn eigen oorlogservaringen reconstrueert via dit waargebeurde verhaal van een jonge pianist.

The Pianist (2002)

Polanski is al bijna zeventig als hij voor het eerst de Holocaust en zijn eigen oorlogservaringen reconstrueert via dit waargebeurde verhaal van een jonge pianist wiens hele familie en vele vrienden tijdens de Duitse bezetting worden uitgeroeid. Dat Wladyslaw Szpilman (Adrien Brody) als enige het getto van Warschau en de daaropvolgende deportaties overleeft, is enkel aan een stom toeval te danken: een nazi-officier die onder de indruk is van zijn piano-uitvoering van Chopins Nocturne in d-mineur op de radio terwijl de Duitsers op 23 september 1939 Warschau plat bombarderen. Dat iemand door zoiets arbitrair aan zijn tragisch lot kan ontsnappen, is gesneden koek voor de fatalistisch ingestelde Polanski, wiens leven en werk wordt overheerst door de schuld van de overlever.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content