Filmlegende Sir Christopher Lee overleden

Christopher Lee © REUTERS

Christopher Lee was een Britse acteur, zanger en auteur. Zijn specialiteit was het vertolken van schurken. Hij werd bekend door zijn rol als Graaf Dracula in de Hammer Horror-reeks. Recentere rollen waren die van Saruman in Lord of the Rings en Graaf Dooku in Star Wars.

De letterlijk en figuurlijk grote acteur werd 93 jaar oud.

De carrière van Lee startte in 1946 toen hij een contract voor zeven jaar kreeg bij Rank Organisation. Zijn filmdebuut maakte hij in ‘Corridor of Mirrors’ van Terrence Young. Hierna volgden enkele vertolkingen van literaire helden. In 1948 kreeg hij een gastrol in ‘Hamlet’. Zijn echte doorbraak kwam er in 1957, toen hij in de huid kroop van het Monster van Frankenstein in de Hammer-film ‘The Curse of Frankenstein’.

In ‘The Horror of Dracula’ uit 1958 vertolkte Lee Graaf Dracula. Dit betekende zijn internationale doorbraak. De acteur kroop in de volgende jaren nog tien keer in de huid van de bloeddorstige vampier.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Begin jaren zestig waagde hij zich aan een Duitstalige rol. Nochtans speelde hij een Britse held, Sherlock Holmes. Hierna vertolkte hij in 1965 voor het eerst Fu Manchu in ‘The Face of Fu Manchu’, een rol die hij verschillende keren op zich zou nemen.

Vanaf toen probeerde Christopher Lee het horrorgenre te vermijden. Hij wilde niet telkens opnieuw in dezelfde rol gecast worden. Lee nam in de jaren zeventig rollen aan voor films zoals ‘The Three Musketeers’, ‘The Wicker Man’ en de James Bond-prent ‘The Man with the Golden Gun’. In 1979 kroop hij in de huid van een nazi-officier voor Steven Spielbergs ‘1941’.

Heropleving

Na een wat mindere periode in de jaren tachtig en negentig, waarin hij vooral kleine rollen in B-films en televisieprogramma’s aangeboden kreeg, werd hij in 2001 opnieuw opgepikt door Peter Jackson. De regisseur vroeg hem voor de rol van de boosaardige Saruman in zijn Lord of the Rings-franchise.

Ook George Lucas zette Lee in. Hij gaf hem de rol van Graaf Dooku in Star Wars-episodes II (2002) en III (2005).

Op latere leeftijd maakte hij ook nog enkele ‘symfonische metal’-albums.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

(LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content