Filmfestival van Gent veertig jaar jong

Het Filmfestival van Gent is dit jaar aan haar veertigste editie toe. Een uitgelezen kans voor de organisatie om het festival in een fris jong jasje te steken.

In oktober is het Filmfestival van Gent aan haar veertigste editie toe. Al een rijke geschiedenis achter de rug, maar een nog steeds jeugdige toekomst voor de boeg. Een nieuwe wind waait door de organisatie, en het festival ziet er binnenkort weer frisser en jonger uit dan ooit.

Deze veertigste verjaardag is een uitgelezen kans om het festival in een nieuw jasje te steken. Er wordt een nieuwe huisstijl ontworpen met een gloednieuw logo, en in september zal de spiksplinternieuwe website van het festival worden gelanceerd. Ook worden er andere accenten gelegd in het programma.

Het Filmfestival van Gent heeft muziek en filmmuziek altijd hoog in het vaandel gedragen. Daarom staan er naast twaalf dagen film ook muzikale producties op het schema met onder meer Flagey en De Bijloke. Goede voorbeelden van het initiatief om het festival te kunnen delen met heel Vlaanderen.

Martin Scorsese

Om haar verjaardag in de verf te kunnen zetten grijpt het FFG met deze editie de kans om hulde te brengen aan de Amerikaanse regisseur Martin Scorsese. De man wordt aanzien als ‘de grootste levende Amerikaanse regisseur’, en zijn carrière loopt parallel met de geschiedenis van het filmfestival.

Het filmfestival zal de regisseur huldigen met een overzichtstentoonstelling over zijn werk in het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster. Het publiek zal er onder meer kunnen kijken naar ‘The Big Shave’, de kortfilm van Scorsese die zijn fenomenale carrière inluidde en de regisseur zijn eerste, en toevallig Belgische, prijs opleverde.

Ook kan het publiek op 17 oktober in De Bijloke genieten van een concert met symfonische muziek uit films van Scorsese. Een uitvoering door het Brussels Philharmonic onder leiding van Dirk Brossé.

Indie

Het FFG zal zich in de editie van 2013 ook toeleggen op ‘American Independent Cinema’, of Indie Cinema. Amerikaanse films die het moeten stellen zonder de steun van grote studio’s, maar die wel vernieuwend en gedurfd zijn. Volwassen, relevante en kritische cinema, niet geschikt voor het publiek dat liever doodleuk twee uur hersendood naar het witte doek zit te staren.

Op het filmfestival zal een selectie te zien zijn van wat de Amerikaanse independent cinema de komende maanden te bieden heeft. De filmmakers en cast zullen ook aanwezig zijn, en de voorstellingen worden omkaderd met debatten, seminaries en nog aan te kondigen special events.

Films

Maandag maakte de organisatie de eerste titels bekend, en er zitten al enkele interessante films tussen zoals ‘Lovelace’ van Rob Epstein en Jeffrey Friedman over de allereerste pornoster Linda Lovelace. Ook ‘Don Jon’s Addiction’, het regiedebuut van Joseph Gordon-Levitt, en ‘Interior. Leather Bar.’ van Travis Mathews en James Franco lonen zeker de moeite.

De veertigste editie van het Filmfestival van Gent loopt van 8 tot 19 oktober. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content