Filmfestival Oostende afgetrapt met ‘Los Flamencos’

In Oostende is de zevende editie van het Filmfestival van start gegaan. “Los Flamencos”, een komedie van regisseur Daniel Lambo, mocht de spits afbijten. Op 14 september worden de Ensors uitgereikt.

In Oostende is vrijdagavond de zevende editie van het jaarlijkse Filmfestival van start gegaan. “Los Flamencos”, een komedie van regisseur Daniel Lambo, was de openingsfilm. Op 14 september wordt het Filmfestival Oostende afgesloten met de uitreiking van de Ensors. In “Los Flamencos” willen de drie bejaarde broers Fleminckx nog één grote slag slaan. Ze proberen een kleine bank in Turnhout te beroven om met het geld in Mexico te kunnen rentenieren. Het trio wordt vertolkt door Peter Van den Eede, Herwig Ilegems en Mark Verstraete. Vanaf 11 september komt de film in de zalen.

Heel wat bekende Vlamingen tekenden present voor de openingsavond van het Filmfestival Oostende. De meeste aandacht op de rode loper was voor Jan Verheyen, die recent in Canada nog bekroond werd voor zijn nieuwe film “Het Vonnis”. Ook acteurs als Marleen Merckx, Leah Thys, Kevin Janssens en Maaike Neuville waren present.

Voor de eigenlijke opening van het festival werden op de Zeedijk al twee nieuwe sterren aan de Oostendse walk of fame toegevoegd. De ene ster werd opgedragen aan de volledige cast van openingsfilm “Los Flamencos”. Daarnaast kreeg ook Johan Heldenbergh, dit jaar Master van het Filmfestival Oostende, een ster. Heldenbergh maakt bovendien kans op de Ensor voor beste acteur voor zijn rol in “The Broken Circle Breakdown”.

Borgman

Zaterdag start de eerste editie van de internationale competitie LOOK!. De absurde komedie “Borgman”, die ook al hoge ogen gooide op het filmfestival van Cannes, mag de wedstrijd openen. LOOK! heeft als bedoeling om artistiek ondersteunende categorieën te huldigen, zoals Director Of Photography en Production Design. De Nederlandse regisseur Alex van Warmerdam en zijn Vlaamse cast zullen bij de vertoning aanwezig zijn. De winnaar van de LOOK!-competitie wordt op 13 september bekendgemaakt.

Een dag later worden in het Casino Kursaal van Oostende de Vlaamse Filmprijzen uitgereikt. Sinds de editie van 2012 heten die prijzen de Ensors. “The Broken Circle Breakdown” en “Little Black Spiders” zijn de favorieten voor de vierde editie van het gala. Zij sleepten respectievelijk tien en elf nominaties in de wacht. In 2012 was “Little Black Spiders” van Patrice Toye bovendien de opener van het festival. In de categorie beste film zijn naast “The Broken Circle Breakdown” ook nog “Offline” en “Kid” genomineerd. (Belga/DB)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content