Filmfestival Gent: recensie ‘Without’

Regisseur Mark Jackson debuteert sterk met een deels intieme arthouse-prent en deels psychologische huivertrip. Of hoe een meisje zonder internetverbinding langzaam gek wordt.

Wat begint als een sterk staaltje minimalisme in arthouse-verpakking, krijgt gaandeweg de allures van een suspensethrillerin de stijl van Roman Polanski’s ‘Repulsion’ en Darren Aronofski’s ‘Black Swan’. Al gaat het er natuurlijk wel een stuk intiemer aan toe.

De 19-jarige en pas afgestudeerde Joclyn (Joclyn Jensen) arriveert in een boshuis op een ver afgelegen eilandlangs de Amerikaanse Westkust. Haar taak bestaat erinop het huis te letten terwijl de eigenaars op vakantie zijn en zorg dragen voor Frank, een oude man in vegetatieve status. Ze moet het echter zonder internet en gsm-verbindingstellen.Op de koop toe worstelt ze met haar seksualiteit, haar verloren liefdesleven ental van buitenissige twijfels en schuldgevoelens.Joclyn’s instabiele gemoedstoestand wordt versterktdoor de routineuze verveling van haar geïsoleerde bestaan.

De hamvragen zijn: welke verontrustende gebeurtenissen liggen aan de basis van haar angsten? En tot op welke hoogte is ze er überhaupt zélf verantwoordelijk voor? Door een reeks akelige en onverklaarbare gebeurtenissen aan te wenden, schakelt Jackson over op thrillermodus. Zonder pasklare antwoorden te serveren volgt hij zijn vrouwelijke protagonist op haar zwerftocht richting waanzin. Dat doet hij in een intiem-claustrofobische stijl, waarmee hij een breed spectrum aan ambigue emoties en enigmatische gebeurtenissen bespeelt.

Sommige kijkers zullen misschien gefrustreerd raken door de puzzelstructuur en de vele losse eindjes in de plot. Wie doorzet wordt echter beloond met een bevredigende, audiovisueel beklemmende en donker-komische nachtmerrie. Van Joclyn Jensen’s radicale en kwetsbare acteerprestatie tot de benauwende mise-en-scene, ‘Without’ is een thriller die gezien en gehoord mag worden.

Andreas Ilegems

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

WITHOUT from right on red films on Vimeo.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content