Filmfestival Gent protesteert tegen arrestatie Iraanse regisseurs

Het internationaal protest tegen de arrestatie van Iraanse filmmakers is al een tijdje aan de gang. Nu sluit ook Filmfestival Gent zich aan bij het verzet. Vorig weekend werden alweer zes regisseurs gevangen genomen.

Het Filmfestival Gent vraagt de onmiddellijke vrijlating van de kunstenaars. Het festival bewondert de moed van de Iraanse filmmakers om in deze voor hen erg moeilijke tijden toch hun idealen te blijven nastreven.

Het festival is erg aangedaan door de arrestatie van Motjabi Mirtahmbasb, co-regisseur van This is Not a Film. Samen met Jafar Panahi, die momenteel onder huisarrest wordt gehouden, regisseerde hij deze film. This is Not a Film werd buiten competitie vertoond op het internationaal filmfestival in Cannes 2011. De arrestaties werden ook daar al sterk aangeklaagd.

Ook de arrestatie van producer en sales agent Katayoon Shahabi heeft de organisatie hard geraakt. Het Filmfestival Gent kon al jaren op haar rekenen om de Iraanse film in het buitenland te promoten. De Iraanse vrouw werd in 2006 nog verwelkomd op het festival waar ze toen al van enorme inzet en engagement getuigde. (JH) Het Filmfestival Gent loopt van 11 tot 22 oktober 2011.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content