Filmfestival Gent maakt volledig programma bekend

Het 40ste Film Fest Gent biedt van 8 tot 19 oktober een waaier aan uiteenlopende films van nieuwe talenten en gevestigde waarden, American Indie-films, filmmuziekconcerten en een focus op Martin Scorsese.

De 40ste editie van het Film Fest Gent rolt vanaf 8 oktober de rode loper uit. Openingsfilm is de WikiLeaks-thriller ‘The Fifth Estate’ met de Brit Benedict Cumberbatch die in de huid kruipt van WikiLeaks-oprichter Julian Assange. ‘Behind The Candelabra’, afgelopen zondag nog winnaar van drie Emmy Awards, mag de feesteditie afsluiten.

De focus ligt dit jaar op Amerikaanse onafhankelijke cinema, met maar liefst 44 Amerikaanse indiefilms in de programmering. In totaal worden 97 langspeelfilms en 30 kortspeelfilms aangeboden. Opvallende nieuwe ‘parcours’ zijn ‘Sex Is Back” en “Gay Scene”. Verder vinden opnieuw verschillende competities plaats.

Dertien films dingen mee naar de hoofdprijs in de officiële competitie: ‘Ain’t Them Bodies Saints’ van David Lowery, ‘L’étrange couleur des larmes de ton corps’ van Hélène Cattet en Bruno Forzani, ‘Harmony Lessons’ van Emir Balgazin, ‘I Am The Same, I Am Another’ van Caroline Strubbe, ‘The Immigrant’ van James Gray, ‘L’Inconnu du lac’ van Alain Guiraudie, ‘In The Name Of’ van Malgoska Szumowska, ‘Kill Your Darlings’ van John Krokidas, ‘Like Father, Like Son’ van Hirokazu Koreeda, ‘The Missing Picture’ van Rithy Panh, ‘The Selfish Giant’ van Clio Barnard, ‘Suzanne’ van Katell Quillévéré en ‘A Touch of Sin’ van Jia Zhang-ke.

De jury bestaat dit jaar uit de Belgische cineaste Fien Troch, muzikant en componist John Parish, de Hongaarse regisseur István Szabó, de Argentijnse componist Gustavo Santaolalla, de Iraans-Koerdische regisseur Bahman Ghobadi en de Franse regisseur Denis Dercourt.

Het volledige filmpakket bevat vier Belgische langspeelfilms. Caroline Strubbe komt haar tweede prent ‘I Am the Same, I Am An Other’ voorstellen. Daarnaast zijn er de debuutfilms ’82 Dagen in April’ van Bart Van den Bempt en ‘Drift’ van Benny Vandendriessche & Dirk Hendrikx. ‘L’étrange couleur des larmes de ton corps’ van het duo Hélène Cattet en Bruno Forzani is de enige Frantalige film van Belgische makelij.

De sectie kortfilms omvat onder meer ‘Dood van een schaduw’ (Tom Van Avermaet), ‘Houses with small windows’ (Bülent Öztürk) en ‘Tokyo Giants’ (Nicolas Provost).

De dames onder de filmliefhebbers hebben intussen de vertoning van ‘Don Jon’ op 17 oktober met stip in hun agenda aangeduid, want dat gebeurt in aanwezigheid van de regisseur/acteur Joseph Gordon-Levitt. Alle filmtickets waren in een mum van tijd de deur uit. Er staan ook speciale vertoningen van ‘Gravity’ en ‘Lovelace’ op het programma. Net als nieuw werk van onder andere Roman Polanski, Jean-Pierre Jeunet en de broers Coen, Philippe Claudel, Cédric Klapisch en Sean Baker.

Op zaterdag 19 oktober vindt de dertiende editie van de internationaal gewaardeerde World Soundtrack Awards plaats in het Gentse Kuipke. Daarnaast focust het filmfestival ook op de Amerikaanse regisseur Martin Scorsese, met filmvertoningen, workshops en een expo in het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster.

Met ‘ambassadeurs’ zoals Frederik Sioen of Barbara Sarafian wil het festival de band met de Arteveldestad vergroten. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content