Filmfestival Gent geeft volledige programma vrij

Catherine Deneuve (in 'Belle de Jour'), grande dame van de Franse cinema. © gf

Het 41ste Film Fest Gent biedt van 14 tot 25 oktober opnieuw een waaier aan uiteenlopende films van nieuwe talenten en gevestigde waarden, een mooie reeks Franse producties, filmmuziekconcerten en een focus op Frederico Fellini.

Een grote tentoonstelling over het oeuvre van Federico Fellini en een focus op de Franse cinema. Dat zijn twee van de speerpunten van het 41ste Film Fest Gent, naast de ondertussen gerenommeerde World Soundtrack Awards. Ook de Belgische cinema is goed vertegenwoordigd, zo bleek woensdag bij de programmavoorstelling in de Sphinx.

Cinéma Français

Dit jaar spitst het Film Fest Gent zich toe op de Franse film. Frankrijk is nog steeds het land is met de meeste artistiek avontuurlijke filmmakers en intellectueel stimulerende films, zo weet de organisatie. De jaarlijkse hoogmis voor de Vlaamse filmfanaat had al het Franse filmicoon Catherine Deneuve op de officiële affiche. Nu toont ook het programma grote interesse in onze zuiderburen, met werk van zowel iconische regisseurs als opkomende talenten.

Drie Franse cineasten stellen hun debuutfilm voor: Marianne Tardieu met ‘Qui Vive’, Guillaume Brac met ‘Tonnerre’ en Vincent Mariette met ‘Tristesse Club’. Het Frans monste sacré Jean-Luc Godard ontdekt op z’n 83ste de 3D. In ‘Adieu au langage’, zijn 43ste intussen, is zijn hond Roxy – die stranden en bossen inloopt en aan de videocamera snuffelt – de échte ster. En niet de personages, want die zijn nergens te bespeuren.

Twee titels uit de Cinema Français zijn ook geselecteerd voor de officiële competitie, ‘Reality’ van Quentin Dupieux en ‘Une nouvelle amie’ van François Ozon. Die laatste kan je komen bewonderen op de Soirée Ciné op zaterdag 18 oktober in aanwezigheid van de regisseur. Afspraak om 19u30 in Kinepolis 2.

Officiële competitie

Dit jaar zijn er in totaal kanshebbers op ‘De Grote Prijs voor Beste Film’ en de ‘Georges Delerue Prijs’ voor Beste Muziek of Sounddesign. Daartussen zitten drie prenten van eigen makelij (‘Je suis à toi’ van David Lambert; ‘Waste Land’ van Pieter Van Hees; en ‘Violet’ van Bas Devos) en de Belgische co-producties ‘Reality’ van Quentin Dupieux.

Een internationale jury beoordeelt de films. Die bestaat uit de Amerikaanse auteur en scenarist Bret Easton Ellis (voorzitter), de gelauwerde Oekraïense regisseur Sergei Loznitsa, de Nederlandse filmrecensente Dana Linssen, de Franse actrice en producer Héloïse Godet en de meermaals bekroonde regisseur Patrice Toye.

Deze films dingen mee naar de hoofdprijs: ‘Black Coal, Thin Ice’ van Diao Yinan; ‘Gente de bien’ van Franco Lolli; ‘Jauja’ van Lisandro Alonso; ‘Je suis à toi’ van David Lambert; ‘The Kindergarten Teacher’ van Nadav Lapid; ‘Leviathan’ van Andrey Zvyagintsev’; Une nouvelle amie’ van François Ozon; ‘Reality’ van Quentin Dupieux; ‘Still The Water’ van Naomi Kawase; ‘Stratos’ van Yannis Economides; ‘Turist’ van Ruben Östlund; ‘Violet’ van Bas Devos; ‘Waste Land’ van Pieter Van Hees; ‘White God’ van Kornél Mundruczó.

Uit de lijst kiest een jongerenjury (18 – 26 jaar) een film die met de Explore Award aan de haal gaat. Er is ook nog een Europese Kortfilmcompetitie en een Belgische kortfilm kan met de Nationale Loterij Prijs voor Beste Belgische Studentenkortfilm gaan lopen.

Belgische films

Uiteraard zijn we ook trots op regiewerk uit eigen land, en daar is deze editie veel reden toe. Op het Film Fest Gent worden maar liefst tien nieuwe Belgische films voorgesteld, waarvan negen voornamelijk Vlaamse. Van de wereldpremière ‘The Loft’, de openingsfilm, tot ‘Eau Zoo’ (het regiedebuut van Emilie Verhamme) langs de potentiële prijsbeesten ‘Waste Land’, ‘Violet’ en ‘Je suis à toi’ tot het in Japan gedraaide filmconcert ‘Dance! Dance! Dance!’ van Arsenal.

Ook ‘Lucifer’, de nieuwe van de gelauwerde Gust Van den Berghe, wordt voorgesteld in de Arteveldestad. Het is meteen ook het sluitstuk van zijn trilogie waartoe ‘En waar de sterre bleef stille staan’ en ‘Blue Bird’ behoren. Dit keer brengt Van den Berghe een adaptatie van het gelijknamige theaterstuk van Joost Van den Vondel. Daarin komt de opstandige Lucifer, tijdens zijn val van de hemel naar de hel, langs het aardse paradijs, een klein dorpje in Mexico waar de oude Lupita en haar kleindochter Maria leven.

Ook niet te versmaden: de grensverleggende documentaire van Moon Blaisse ‘Maarten Van Severen: Addicted To Every Possibility’.

Meer dan film alleen

Naast ettelijke uren aan filmplezier, biedt het filmfestival in Gent een brede waaier aan activiteiten. Zo kan je een tentoonstelling over de grootste Italiaanse filmmaker, Federico Fellini (u welbekend als de maker van ‘La Dolce Vita’) meepikken.

In het kader van die expo in het Caermersklooster (van 16 oktober 2014 tot 25 januari 2015) is er op donderdag 23 oktober in Muziekcentrum De Bijloke een concert ‘Rota/Fellini’. Het Brussels Philharmonic onder leiding van Dirk Brossé zal er onder meer de muziek brengen die componist Nino Rota schreef voor tal van Fellini’s films.

Tijdens FFG kan je ook je ogen sluiten en je laten meedrijven op muziek tijdens Artcinema OFFoff, Fear Fest Night en een optreden van Thé Lau. Het filmfeest in de Vooruit belooft dan weer een mengeling te worden tussen films, performances, lezingen, concerten en veel meer. Afsluiten doet het festival, naar goede traditie, met het World Soundtrack Awards Ceremony & Concert. De centrale gast is Cliff Martinez, de ex-drummer van de Red Hot Chili Peppers die ooit 72 uur non-stop drumde.

Film Fest Gent loopt van 14 tot 25 oktober. Meer info, klik hier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content