Film over homokoppel geraakt voor het eerst door censuur in China

Seek McCartney © -

Chinese autoriteiten hebben ingestemd met de vertoning van een film over een homoseksuele liefde, een primeur die toegejuicht wordt door de holebi-activisten van een land waar de censuur nog altijd streng en moraliserend is. De hoofdrollen worden vertolkt door een Chinese en een Franse acteur.

“Seek McCartney” (“Xunzhao Luo Mai” in het Mandarijn) heeft van de censoren groen licht gekregen voor vertoning in de filmzalen van het land, zei de regisseur, Wang Chao, een van de cineasten van de onafhankelijke cinema in China. “Het is een kleine stap voor de filmadministratie, maar een grote stap voor de filmwereld”, grapte Wang Chao op zijn microblog.

Goed nieuws voor Chinese holebi’s

De Frans-Chinese coproductie gaat over de geheime relatie tussen een Chinees, gespeeld door de acteur Han Geng, en een Europeaan, vertolkt door de Fransman Jérémie Elkaïm. De langspeelfilm wachtte volgens Chinese media sinds twaalf maanden op de beslissing van de censuur en zal nu in loop van de winter in de zalen te zien zijn. Het nieuws is van belang voor de holebi’s in China.

Peking heeft homoseksualiteit in 1997 weliswaar uit de strafwet gehaald en in 2001 van de lijst van geestesziekten geschrapt, maar homo’s en lesbiennes staan nog altijd onder zware familiale en sociale druk. En hoewel verscheidene Chinese regisseurs al homo’s in hun films aan bod lieten komen, zoals Zhang Yuan met “East Palace, West Palace”, was tot dusver geen enkele Chinese langspeelfilm met homoseksualiteit als hoofdthema door de censuur geraakt. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content