Film Fest Gent zet Catherine Deneuve op de affiche

Vier jaar geleden stond ze op de rode loper van het Filmfestival van Gent, dit jaar siert ze de affiche: Catherine Deneuve, de grande dame van de Franse cinema. Een blik op de eerste programmakeuzes.

Het Franse filmicoon Catherine Deneuve prijkt dit jaar op de officiële affiche van Film Fest Gent, de jaarlijkse hoogmis voor de Vlaamse filmfanaat. De keuze ging naar een intrigerend beeld uit Belle de jour, de klassieker van Louis Buñuel waarin de actrice wellicht het meest iconische personage uit haar carrière neerzet als de frigide doktersvrouw die bijklust in een luxebordeel om haar sadomasochistische fantasieën te bevredigen. Voor de film werd ze piekfijn gekleed door Yves Saint Laurent.

Deneuve is één van de productiefste – haar teller staat ondertussen op meer dan honderd films! – en meest succesvolle actrices uit de Franse filmgeschiedenis. Ze werd bekend dankzij haar rollen in ‘Les Parapluies de Cherbourg’ (een zoete musical in opgewekte opartkleuren) en romantische ‘Les Demoiselles De Rochefort’, speelde mee in een pak cultfilms – onder meer in ‘Repulsion’ van Roman Polanski – en was ook te zien naast Björk in Lars Von Triers ‘Dancer In The Dark’. In 2010 zakte ze samen met regisseur François Ozon en de Belgische acteur Jérémie Renier af naar Gent voor de voorstelling van ‘Potiche’.

‘Wie beter dan La Deneuve in Belle de jour om de Franse cinema te incarneren zoals we die graag hebben: chic, stijlvol, gereserveerd, mysterieus en toch ook een tikkeltje ondeugend’, klonk het in een persbericht.

Film Fest Gent legt voor de komende editie immers de focus op Frankrijk. ‘De Franse cinema is de rijkste en meest gevarieerde van Europa. Historisch gezien is het een van de sterkste ter wereld’, aldus de organisatie. Naast een aparte sectie helemaal gewijd aan recente langspelers (zoals dat vorig jaar het geval was voor de American Independent Cinema), zullen voor de 41 editie Franse regisseurs en acteurs uitgenodigd worden, debatten en Q&A’s georganiseerd worden.

Fellini en Cliff Martinez

Film Fest Gent had overigens meer nieuws te melden. Het festival pakt ook uit met een grote overzichtstentoonstelling van de Italiaanse maestro Federico Fellini in het Caermersklooster. Na Stanley Kubrick, Ingmar Bergman, Jacques Tati en Martin Scorsese gaat in het najaar de aandacht deze keer naar het oeuvre van de beroemdste filmmaker die Italië heeft voortgebracht. Verwacht je ook aan een concert van zijn huiscomponist Nino Rota in De Bijloke (op 23 oktober), met symfonische muziek uit de films van de regisseur van ‘La Dolce Vita’ en ‘La Strada’, uitgevoerd door Brussels Philharmonic onder leiding van meester-dirigent Dirk Brossé.

Cliff Martinez, de Amerikaanse filmcomponist en ex-drummer van de Red Hot Chili Peppers, is de centrale gast op het jaarlijkse World Soundtrack Awards Ceremony-concert in Kuipke, waar zijn muziek uit films als ‘Drive’, ‘Only God Forgives’, ‘Contagion’ en ‘Sex Lies and Videotape’ zal weerklinken, en begeleid door filmfragmenten op groot scherm. Ook hier zal je Brossé aan het werk zien tijdens het ongetwijfeld magistraal concert. (DB)

Het Film Fest Gent vindt plaats van 14 tot 25 oktober 2014.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content