Film Fest Gent uit de startblokken

Het 40e Film Fest Gent is dinsdagavond van start gegaan met het traditionele rode lopermoment, waarbij het Vlaamse BV-landschap gezelschap kreeg van prins Laurent, en openingsfilm ‘The Fifth Estate’.

“The Fifth Estate” zag dinsdagavond geen buitenlandse vedetten op de rode loper, maar wel het kruim van creatief Vlaanderen. Naast veel volk uit de filmwereld, onder meer Chris Lomme, Stany Crets, componist Dirk Brossé en de internationale jury, ook verschillende muzikanten en andere creatievelingen. Verder ook verschillende politici, onder wie de Vlaamse ministers Joke Schauvliege en Freya Van den Bossche.

Ook van de partij was prins Laurent. Hij sprak op de rode loper meteen met Cléo Baele en Sarah Bos van het Gentse modelabel Black Balloon. “Hij kende ons verhaal en is een modeliefhebber”, aldus Baele. “De aandacht die hij ons gaf, is een steuntje in de rug voor jonge ondernemers.” Prominent aanwezig deze feesteditie zijn de “vrienden van het festival”: creatieve en ondernemende Gentenaars met faam die de link met de stad versterken.

Thema van het festival dit jaar is “American Independent Cinema”, met 44 titels op de pakweg honderd langspeel- en dertig kortfilms. Extra aandacht, met films, muziekevenementen en een tentoonstelling, gaat naar de Amerikaanse regisseur Martin Scorsese. Er worden ook vier Belgische films getoond, waaronder twee debuutfilms (“82 Dagen in April” en “Drift”), de experimentele film “I Am the Same, I Am An Other” en de Brusselse film “L’étrange couleur des larmes de ton corps”.

Het Film Fest Gent staat ook op de festivalkaart door zijn keuze voor filmmuziek, waarbij de World Soundtrack Academy voor de dertiende keer prijzen uitreikt. Deertien films strijden ook in een internationale competitie.

Het Film Fest Gent loopt van 8 tot 19 oktober. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content