Film Fest Gent: Recensie ‘The Selfish Giant’

Het sociaal-realistische ‘The Selfish Giant’, losjes geïnspireerd op het gelijknamige kortverhaal van Oscar Wilde, laat de vriendschap zien tussen twee onafscheidelijke jongens van dertien

Verbazend hoe de Britse filmindustrie met de regelmaat van de klok betekenisvolle sociaal-realistische cinema blijft voortbrengen, die vertrekt vanuit de benarde levenssituatie van de personages. ‘The Selfish Giant’, losjes geïnspireerd op het gelijknamige kortverhaal van Oscar Wilde, laat de vriendschap zien tussen twee onafscheidelijke jongens van dertien (ontwapenend vertolkt door de onervaren hoofdrolspelers Conner Chapman en Shaun Thomas). Verbannen van de schoolbanken, belanden ze aan de rand van de maatschappij. Met het verzamelen van schroot hoopt het duo snel geld te verdienen, maar ze worden uitgebuit door een malafide ijzerhandelaar.

Clio Barnard hangt niet bepaald een opbeurend beeld op van de stad Bradford, dat het mistroostig decor vormt van dit in armoede gedrenkte modern sprookje. Ondanks alle ellende draagt de sobere prent een hoopgevende, ons gelukkig niet opgedrongen, boodschap uit. Er worden een paar rake emotionele klappen uitgedeeld en de finale laat je ontredderd achter. (***)

Dieter Vanden Bossche

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content