Film Fest Gent: Recensie ‘The Fifth Estate’

In de ‘The Fifth Estate’, openingsfilm van het Film Fest Gent, kruipt de Britse acteur Benedict Cumberbatch onder de blonde dos van Julian Assange.

Verdienstelijke onderzoeksthriller over de vermaarde stichter van de omstreden klokkenluiderswebsite WikiLeaks. De plot volgt Julian Assange (Benedict Cumberbatch) van bij z’n eerste ontmoeting met zijn toekomstige rechterhand in Berlijn, tot de lancering van het grootste lek van geclassificeerde informatie uit de geschiedenis.

Daniel Domscheit-Berg (Daniel Brühl), door wiens ogen we het hele verhaal zien, is tevens auteur van de biografie die aan de basis ligt van de film. Josh Singer bewerkte dit op zijn beurt tot een vrij rechtlijnig scenario dat desalniettemin bulkt van de geheimdoenerij en samenzweringen. De intriges worden met vaste hand geregisseerd door Bill Condon -die met ‘Gods and Monsters’ zijn grootste werk afleverde-, maar zijn op te weinig momenten écht meeslepend. (*)

Dieter Vandenbossche

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Enkele cijfers bij deze thriller over de vijfde macht. 2 Het aantal Belgisch getinte projecten waaraan producent DreamWorks zich al heeft gewaagd. Na Steven Spielbergs baanbrekende motion-capturebewerking van de avonturen van nationale striptrots Kuifje ging de studio in zee met Hilde De Laere. De Vlaamse producente van onder andere De zaak alzheimer en Loft wist de makers van de WikiLeaks-film er, mede dankzij het taxsheltersysteem, van te overtuigen dat ons landje filmvriendelijk is.

4 Het aantal op feiten gebaseerde films van de hand van regisseur Bill Condon. De bejubelde cineast brak door met Gods and Monsters (1998), een drama over het latere leven van Frankenstein-regisseur James Whale. Met Kinsey (2004) zoomde hij in op de wapenfeiten van de seksuoloog uit de titel. En Dreamgirls (2006) was gebaseerd op de belevenissen van Diana Ross en de andere Supremes.

10 Het aantal pagina’s dat de mail telde die WikiLeaks-oprichter Assange naar hoofdacteur Benedict Cumberbatch stuurde om hem het project af te raden. Hoewel de Britse Sherlock-ster het schrijven doordacht, grondig en charmant vond, bracht het hem niet op andere gedachten.

39 Het aantal dagen dat cast en crew in het grootste geheim in België draaiden. Daarbij werden Brussel, Antwerpen, Luik, Hoeilaart, Sint-Niklaas en Gent aangedaan. Naar verluidt stond de Arteveldestad in voor bepaalde Britse locaties.

4000 Het aantal woorden dat WikiLeaks wijdde aan de onjuistheden in het scenario. In tweeënhalf woord: ‘It’s bad.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content