Film Fest Gent: recensie ‘All is lost’

Robert Redford trotseert in zijn eentje de onverwoestbare natuur in ‘All is Lost’, een film zonder franjes, geschreven en geregisseerd door J.C. Chandor.

Een oude kranige man (Robert Redford) komt op zee in aanvaring met een container, die de zijkant van zijn vaartuig doorboort. Alsof dit nog niet volstaat, moet hij ook het grillige weer trotseren: een storm die een nog grotere ravage aanricht. Ten gevolge hiervan gaat zijn zeilboot ten onder, waarna de schipbreukeling zich noodgedwongen moet behelpen met een reddingssloep. De uitputting nabij, zal hij uiteindelijk zijn meerdere moeten erkennen in de onverwoestbare kracht van de natuur.

‘All is Lost’ laat zich vooral opmerken door de krachttoer van de 76-jarige Robert Redford, op wiens schouders de hele film rust. Nagenoeg zonder dialoog, geeft de gewezen leading man een welhaast louter fysieke vertolking ten beste. Dat ‘All is Lost’ bijna twee uur lang de aandacht weet vast te houden, is uiteraard ook de verdienste van cineast J.C. Chandor, die hier een hele vooruitgang boekt tegenover zijn eerste werk: de matige financiële thriller ‘Margin Call’ (2011). Een wapenfeit dat aangeeft dat alle hoop op degelijke Hollywoodcinema nog niet verloren is. (**)

Dieter Vanden Bossche

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content