Film Fest Gent lost eerste vijftien titels

© gf

Film Fest Gent heeft het eerste deel van zijn programma bekendgemaakt. De selectie bevat parels als ‘Carol’, over verboden liefde, met Cate Blanchett en Rooney Mara. Het festival focust dit jaar sterk op het Verenigd Koninkrijk.

De organisatie van Film Fest Gent maakte vandaag al vijftien films bekend die op de 42ste editie van het festival zullen staan. Vijf daarvan nemen deel aan de officiële competitie. Les Cowboys van Thomas Bidegain, ook bekend als de vaste scenarist van Jacques Audiard, is een Belgische-Franse coproductie. Our Little Sister, de nieuwe prent van de Japanse topregisseur Hirokazu Koreeda, staat ook in Gent. Verder kun je ook Slow West zien. Regisseur John Maclean wist daarvoor o.a. Michael Fassbender te strikken.

Nog meer sterren kun je zien in The Lobster, de eerste internationale productie van de Griekse regisseur Yorgos Lanthimos. Onder andere Colin Farrell, Rachel Weisz, John C. Reilly en Léa Seydoux spelen in de film mee. Tot slot kondigde de organisatie Son of Saul van László Nemes aan, die eerder op het filmfestival van Cannes de Grand Prix won.

Hoofdrol voor de Britten

Film Fest Gent heeft ook een paar galavertoningen in petto. De openingsfilm D’Ardennen, het debuut van Robin Pront, was al eerder aangekondigd. Daarnaast zullen een paar langverwachte films op het festival vertoond worden, nog voor ze in Belgische zalen verschijnen. Een daarvan is Carol van Todd Haynes. Haynes verfilmde Price of Salt, de meest persoonlijke roman van Patricia Highsmith. Cate Blanchett en Rooney Mara spelen de hoofdrollen. De andere is The Assassin van de Taiwanees Hou Hsiao-hsien.

Het festival legt dit jaar de focus op de Britse cinema. Je zal in Gent dan ook veel nieuwe films van over het Kanaal kunnen zien, waaronder45 Years van Andrew Haigh (Weekend). Charlotte Rampling en Tom Courtenay spelen in de film een gepensioneerd echtpaar dat tijdens hun 45e huwelijksverjaardag in een crisis terechtkomt. Het vermakelijke A Royal Night Outvan Jullian Jarrold is een denkbeeldig stukje geschiedenis over een nachtje uit met de jonge Queen Elizabeth II.

De sectie Global Cinema biedt een forum aan hedendaagse auteurscinema. Cinefielen mogen zich nu al verheugen op Arabian Nights. Het monumentale drieluik van de Portugese regisseur Miguel Gomes (Tabu) maakte eerder al furore in Cannes. De tweede film uit Global Cinema die nu al bekend is, is Love, Theft and Other Entanglements, de nieuwe film van Palestijnse regisseur Muayad Alayan. De Belgische jazzmuzikant Nathan Daems verzorgde met zijn ensemble Black Flower de muziek van de prent.

Muziek blijft belangrijk

Zoals altijd is voor muziek een belangrijk rol weggelegd op Film Fest Gent. Op 22 oktober is er het Great British Film Music Concert. Voor de vijftiende keer op rij wordt het festival afgesloten met de World Soundtrack Awards Ceremony & Concert. Dit jaar vindt het evenement plaats 24 oktober. Centrale gasten zijn filmcomponisten Alan Silvestri (Back to the Future, Forrest Gump), Patrick Doyle (Sense and Sensibility, Bridget Jones’ Diary) en aanstormend talent Daniel Pemberton (The Man from U.N.C.L.E.).

Film Fest Gent en de Gentse concertzaal Vooruit plannen ook een aantal gezamenlijk projecten. Tijdens het festival zijn er bijvoorbeeld twee unieke audiovisuele shows van onder andere Nozinja en Jeruzalem in My Heart.

In de sectie Sound and Vision vinden we tot slot beklijvende portretten van kunstenaars en muzikanten. Docugoeroe Alex Gibney brengt een eerbetoon met Mr Dynamite: The Rise of James Browneen eerbetoon aan de Godfather of Soul. Acteur Ethan Hawke eert dan weer zijn vriend, pianist Seymour Bernstein, in Seymour: an Introduction. Tot slot bestaat Hitchcock/Truffaut, het beroemdste filmboek aller tijden, dit jaar 50 jaar. John Kent draaide voor die gelegenheid een documentaire en vroeg aan topregisseurs zoals Martin Scorsese, David Fincher en Wes Anderson hoe zij beïnvloed werden door de regisseur van Vertigo en Psycho. (JVL)

Het volledige programma zal op donderdag 24 september bekend gemaakt worden. Het 42e Film Fest Gent loopt van 13 tot en met 24 oktober in Kinepolis Gent, Studio Skoop, Sphinx, Vooruit, KASKcinema, Bijloke en ’t Kuipke. Info en tickets op www.filmfestival.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content