Europese regisseurs kaarten bekommernissen aan bij De Gucht

Stijn Coninx, Michael Roskam, de broers Dardenne en andere Europese filmmakers hebben bij eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht hun bekommernissen geuit over de mogelijke gevolgen van een nieuw vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten (VS).

De regisseurs willen dat audiovisuele en cinematografische diensten uit het Europese onderhandelingsmandaat worden gehaald. Zoniet dreigt het steunbeleid voor culturele diversiteit in Europa tijdens de gesprekken met de Amerikanen in vraag te worden gesteld, zo waarschuwen ze.

Veel toenadering leverde het gesprek met De Gucht echter niet op. “De commissaris verklaarde dat hij het Europees cultuurbeleid niet in gevaar wil brengen en probeerde de voordelen van de handelsonderhandelingen uit te leggen. Zo versterkte hij enkel de bekommernissen van de filmmakers”, stelt de Society of Audiovisual Authors in een persmededeling.

Petitie

De regisseurs hebben een petitie gelanceerd om hun campagne kracht bij te zetten. Ze hopen dat de lidstaten het door De Gucht voorgestelde onderhandelingsmandaat alsnog zullen wijzigen. Bedoeling is dat het mandaat voor het zomerreces zou worden goedgekeurd. De filmmakers nodigen de Belgische eurocommissaris ook uit om de dialoog voort te zetten op een conferentie in de marge van het aanstaande filmfestival van Cannes. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content