Ethiopische film over kindhuwelijken ‘Difret’ krijgt Europese première tijdens Afrika Filmfestival

Difret © .

Op 20 maart gaat de twintigste editie van het Afrika Filmfestival van start met de Ethiopische openingsfilm ‘Difret’.

Het Afrika Filmfestival vindt dit jaar plaats in Leuven van 20 maart tot 4 april. Tijdens het festival kan je genieten van honderd films, tal van activiteiten en internationale gasten. Verschillende regisseurs zullen bovendien aanwezig zijn bij de vertoning van hun film.

De bedoeling van het festival is om de Afrikaanse film onder de aandacht te brengen van het Belgische publiek. Verder wil het AFF het publiek confronteren met nuancerende beelden van Afrika in al zijn aspecten.

Wat staat er op het programma?

Het festival start op 20 maart met een internationale conferentie om 14u met als thema fotografie door de Afrikanen en de Afrikaanse diaspora. De centrale spreker is Thomas Allen Harris, wiens laatste film ‘Through a Lens Darkly’ in première gaat op woensdag 25 maart in Kinepolis.

De eerste tien dagen vinden plaats in Cinema Zed. Daar kan je naar een selectie gaan kijken van onuitgegeven films uit Marokko, Zuid-Afrika, Guinea-Bissau, Mauritius en Egypte. De tweede week zijn er de publiekstrekkers in Kinepolis met bijvoorbeeld ‘Timbuktu’ op dinsdag 31 maart, die maar liefst zeven Césars won.

Congo in de kijker

Dit jaar zet het festival de D.R. Congo in de kijker met de documentaire ‘Elephant’s Dream’ van Kristof Bilsen op vrijdag 3 april om 20u in Kinepolis, een retrospectieve van het werk van Monique Phoba op zondag 29 maart om 11u in Museum M, de film Congo, un médecin pour les femmes in het Provinciehuis en Congolese animatiefilms op zaterdag 28 maart om 11u in Museum M.

De slotfilm van het festival is ‘Examen d’Etat’, op zaterdag 4 april om 20.00 uur in Kinepolis.

Animatie in Centraal-Afrika

Vier jaar geleden startten de producenten Studio Malembe Maa (Kinshasa) en Productions des Grands Lacs (Bujumbura) een opleiding in animatiefilm op. Een vijftigtal Afrikaanse jongeren kregen een diepgravende opleiding. Er werden negen regisseurs opgeleid, maar ook scenaristen, storybook-samenstellers en diverse technici.

Vanaf vrijdag 27 maart wordt de Universiteitsbibliotheek de plek bij uitstek voor een interessante tentoonstelling over deze animatie. Om in thema te blijven organiseert het festival op zaterdag 28 maart om 11u in Museum M de wereldpremière van de documentaire over Roger Jamar, de grondlegger van animatie in Centraal Afrika.

Meer info: afrikafilmfestival.be

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content