Erik Van Looy dwingt premier tot moord op Amerikaanse president in nieuwe film

© Belga

In de nieuwe actiethriller van Erik Van Looy, getiteld ‘De Premier’, wordt de Belgische premier ontvoerd en pas vrijgelaten als hij de Amerikaanse president – een vrouw – ombrengt. Die rol wordt vertolkt door de Britse Saskia Reeves, ‘want ik geloof dat ook de nieuwe Amerikaanse president een vrouw zal zijn’, aldus Van Looy.

De Belgische premier wordt ontvoerd. Wil hij vrijkomen? Dan moet hij later op de dag de Amerikaanse president vermoorden in Brussel. “Lijkt vergezocht”, erkende Erik Van Looy maandag op een persconferentie in de Kamer. Maar de regisseur hoopt vooral dat het een spannende thriller zal opleveren: ‘De Premier’.

Verwacht geen politieke thriller, drukte Van Looy de verzamelde pers op het hart. “Aan het eind van de film zal je niet eens weten van welke partij de premier is.” Wat dan wel? Een film vol actie, spanning en onverwachte plotwendingen, aldus de Antwerpse regisseur.

Koen De Bouw neemt de rol van eerste minister op zich. “Vanwege de treffende gelijkenis met Jean-Luc Dehaene”, grapte Van Looy. De andere hoofdrollen zijn voor Tine Reymer, Charlotte Vandermeersch, Dirk Roofthooft en Stijn Van Opstal.

De Britse Saskia Reeves kruipt in de huid van de Amerikaanse president. “Een vrouw. Want ik geloof dat ook de nieuwe president, die kort na het uitkomen van de film verkozen wordt, een vrouw zal zijn”, zei Van Looy, die dus niet gelooft in de kansen van Donald Trump. “Je mag er niet aan denken dat het die pipo zal worden.”

Om de film zo realistisch mogelijk te maken, filmen Van Looy en zijn crew ook enkele scènes op de luchthaven van Melsbroek en in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Anders dan bij Daens vijfentwintig jaar geleden zullen daarvoor geen grote verbouwingswerken nodig zijn, stelde Kamervoorzitter Siegfried Bracke opgelucht vast.

‘De Premier’ komt op 26 oktober in de zalen. De film is een project van FBO, Woestijnvis en Millstreet Films en krijgt ondersteuning van het VAF/Filmfonds, ScreenFlanders en de Belgische tax shelter. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content