Ensors: ‘Waste Land’ topfavoriet voor Vlaamse filmprijzen

Jérémie Renier in 'Waste Land'. Flik in een metropool vol verval. © gf

Met dertien nominaties op veertien categorieën is ‘Waste Land’ van regisseur Pieter Van Hees de absolute topfavoriet voor de Vlaamse Filmprijzen, de zogenaamde Ensors. De filmprijzen worden op 19 september in Oostende uitgereikt.

“Waste Land” werpt zich met dertien nominaties op als favoriet voor de Ensors. Enkel in de categorie “debuut acteur/actrice” was er geen ruimte voor de prent.

Ook “Paradis Trips”, de film van Raf Reyntjes die binnenkort in de bioscoopzalen komt, maakt veel kans om met enkele Ensors naar huis te gaan. De film met hoofdrolspeler Gene Bervoets kreeg negen nominaties.

De horrorproductie “Welp” van Jonas Govaerts, “N: The Madness of Reason” van Peter Krüger en “Violet” van Bas Devos kunnen wel roet in het eten gooien van de topfavorieten want deze films kregen respectievelijk vijf, vier en nog eens vier nominaties. “Image” van Adil en Arbi en Billal Fallah kreeg drie nominaties. Opvallend is dat al deze nominaties gaan naar de acteerprestaties.

“Brabançonne” van Vincent Bal scoort twee nominaties, “Trouw met Mij” van Kadir Balci en “Lucifer” van Gust Vandenberghe haalden één nominatie. Ze doen daarmee wel beter dan “Bowling Balls” van Marc Punt en “Lee & Cindy C” van Stanny Crets.

“Iedereen heeft hard gevochten om bepaalde namen op de nominatielijst te krijgen. Er werd zelfs een hele nacht doorgewerkt”, aldus juryvoorzitter Jan Leyers die de nominaties bekend maakte. “We moesten kiezen tussen dertien films, wat toont dat er heel wat Vlaamse producties zijn.” De Ensors zijn de apotheose van het Filmfestival van Oostende dat loopt van 11 tot 19 augustus. Openen doet FFO met “Café Derby”, het debuut van Lenny Van Wesemael. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content