Ensors-filmprijzen stevenen af op een driestrijd

De verkiezingen van de Ensors, dat zijn de Vlaamse filmprijzen, stevenen af op een driestrijd tussen de films ‘Cargo’, ‘Le Fidèle’ en ‘Façades’. De nominaties werden dinsdag via een livestream aangekondigd door Francesca Vanthielen. De filmprijzen worden uitgereikt op 15 september, aan het einde van het Filmfestival van Oostende.

Voor de eerste keer werden de nominaties bekend gemaakt via een livestream. Al snel werd duidelijk dat vijf favorieten er bovenuit steken, waaronder drie superfavorieten. ‘Cargo’ van Gilles Coulier, ‘Façades’ van Kaat Beels, ‘Le Fidèle’ van Michaël R. Roskam, ‘Patser’ van Adil El Arbi en Bilal Fallah, en ‘Zagros’ van Sahim Omar Kalifa werden genomineerd voor Beste Film en regen andere nominaties aaneen. ‘Patser’ en ‘Zagros’ bleven steken op zes nominaties, ‘Façaces’ en ‘Le Fidèle’ pakten er negen, ‘Cargo’ kreeg er tien, weliswaar maar in acht categorieën.

De film van Gilles Coulier pakte namelijk drie nominaties in de categorie Beste Acteur, met Sebastien Dewaele, Sam Louwyck en Wim Willaert. Ook ‘Charlie en Hanna gaan uit’, ‘Vele hemels boven de Zevende’ en ‘Het tweede gelaat’ maken kans op één van de negen filmbeeldjes. Daarnaast zijn er dit jaar nog prijzen voor onder meer tv-series, jeugdfilm en documentaires, goed voor zestien categorieën. Met de Ensors wil het Filmfestival Oostende de Vlaams filmindustrie in de schijnwerpers plaatsen, en dat al sinds 2010. Het Gala in het Kursaal van Oostende sluit al jaren het Filmfestival af.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content