Emma Watson: ‘cijfers liegen niet, seksisme tiert welig in Hollywood’

© Reuters

Actrice en VN-ambassadrice Emma Watson is een van de negen vrouwen die in The Guardian hun relaas doen over seksisme in de filmindustrie. ‘De meeste problemen ondervind ik in de media.’

Emma Watson legt uit dat het aantal mannen dat de plak zwaait in Hollywood nog steeds aanzienlijk groter is dan het aantal vrouwen. ‘Ik ervaar seksisme in het feit dat ik 17 keer geregisseerd werd door mannen en 2 keer door vrouwen. Van de producers waar ik mee samenwerkte waren er 13 mannelijk en slechts een vrouwelijk.’ Zelfs mensen met een basisbegrip van wiskunde kunnen snappen dat vrouwen ondervertegenwoordigd zijn in Hollywood.

‘Maar ik heb geluk,’ gaat Watson verder. ‘Ik heb gelijkheid geëist en vaak ook gekregen. In de media word ik wel nog heel vaak anders behandeld dan mannen.’ Ook bij de VN is het niet allemaal rozengeur en maneschijn voor vrouwen. ‘Ik had recent een werkdiner. Het gezelschap bestond uit 7 mannen en mezelf.’

Het probleem ligt volgens de actrice ook bij de mannen in topfuncties. ‘Ze snappen vaak de problemen niet die vrouwen ondervinden, waardoor we niet serieus genomen worden.’ Vrouwen zijn echter soms zelf ook schuldig aan seksisme. ‘Vrouwen kunnen ongelooflijk veel vooroordelen hebben tegenover elkaar,’ klinkt het.

Steve Chobsky en James Ponsoldt, twee regisseurs waar Watson mee heeft samengewerkt, krijgen van de actrice een pluim. ‘Zij horen bij de grootste feministen die ik al ben tegengekomen,’ aldus Watson. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content