Emilie Dequenne maakt kans op EFA-award voor beste actrice

© reuters

De Belgische actrice Emilie Dequenne is een van de vijf kanshebsters op de European Film Award voor de beste hoofdrolspeelster. Dequenne werd genomineerd voor haar rol in de film “A perdre la raison”, van Joachim Lafosse.

De European Film Academy (EFA) maakte haar nominaties voor de 25ste EFA-awards bekend en daartussen zat ook Emilie Dequenne. Of Dequenne met de prijs naar huis gaat weten we op 1 december, wanneer de European Film Awards op Malta toegekend zullen worden. De Belgische actrice heeft in haar categorie tegenstand van Nina Hoss (“Barbara”), Emmanuelle Riva (“Amour”), Margarethe Tiesel (“Paradise: Love”) en Kate Winslet (“Carnage”).

Voor de hoofdprijs, beste Europese film van het jaar, komen zes prenten in aanmerking. Dat zijn, naast Gouden Palm-winnaar “Amour” van Michael Haneke en Gouden Beer-laureaat “Cesare deve morire” (Caesar moet sterven) van het Italiaanse broederpaar Paolo en Vittorio Taviani de Duitse film “Barbara” van Christian Petzold, de Franse succeskomedie “Intouchables” van Olivier Nakache en Eric Toledano (France), “Jagten” van de Deense dogma-filmer Thomas Vinterberg (Danemark) en “Shame” van de Britse kunstenaar-cineast Steve McQueen.

Zoals wel vaker het geval is, loopt de categorie Beste regisseur nagenoeg gelijk met die van Beste Film. Zo maken Haneke, McQueen, de Taviani’s en Vinterberg kans op de regieprijs. Vreemde eend in de bijt is de Turkse regisseur Nuri Bilge Ceylan, wiens opmerkelijke prent “Once upon a time in Anatolia” verrassend genoeg niet voor Beste Film werd geselecteerd.

Hetzelfde verhaal in de acteurscategorie, waar Michael Fassbender (“Shame”), Mads Mikkelsen (“Jagten”), Jean-Louis Trintignant (“Amour”) en het duo François Cluzet-Omar Sy(“Intouchables”) met Gary Oldman (in de John Le Carré-verfilming “Tinker, Tailor, Soldier, Spy”) moeten afrekenen.

Andere bekende namen die op zoek moeten gaan naar EFA-goud in nevencategorieën zijn de Roemeense filmer Cristian Mungiu (voor het scenario van zijn “Beyond the Hills”) en Ken Loach (wiens “The Angels’ Share” het moet stellen met één nominatie, voor de filmmuziek van George Fenton). Aleksandr Sokoerov (“Faust”) en Bela Tarr (“The Turin Horse”) vallen helemaal uit de boot.

Uit de longlist van 47 films verdwenen aldus de Belgische prenten “A perdre la raison” en “Hasta la vista” (Geoffrey Enthoven), net als de Franse film “De rouille et d’os” van Jacques Audiard, die pronkte met de Belgische acteurs Matthias Schoenaerts en Bouli Lanners. (Belga/KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content