Easy Rider-acteur Dennis Hopper overleden

Easy Rider (1969) Born to Be Wild, de onvergetelijke hymne van Steppenwolf, bleek coscenaristen en -acteurs Dennis Hopper en Peter Fonda op het lijf geschreven. Tijdens de shoot van deze sixtiesklassieker over een stel drugsdealende bikers waren regisseur-acteur Hopper en producer-acteur Fonda het voortdurend oneens.

De Amerikaanse acteur en Hollywood ‘enfant terrible’ Dennis Hopper (74 ) is zaterdag aan de gevolgen van prostaatkanker overleden.

Hopper is vooral bekend om zijn rol in ‘Easy rider’, een film uit 1969, waarvan hij samen met de andere hoofdfiguur Peter Fonda ook regisseur was. De film, die door het American Film Institute werd uitgeroepen tot één van de honderd belangrijkste Amerikaanse films, geldt als een getuigenis van de hippie-cultuur van de jaren zestig. De film effende het pad voor een nieuwe generatie van filmmakers, die Hollywood in de jaren zeventig innamen.

Hopper speelde in veel andere films, onder meer in ‘Apocalypse Now’ en ‘Speed’. Vaak zette hij tegendraadse personages neer, schurken of outcasts. Hollywood erkende zijn acteerkwaliteiten, maar echt aanvaard werd hij nooit.

Naast acteur was hij ook schilder en kunstverzamelaar, vooral van hedendaagse kunst. Zijn eigen leven was tumultueus: hij verloor zichzelf in de jaren zeventig in drugs en drank. Hij was vijf keer gehuwd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content