Dvd-tip: Krzysztof Kieslowski

Bewonderaars van K. Kieslowski’s meesterlijke tiendelige tv-serie Dekalog (1988) en zijn internationale trilogie Trois Couleurs (1993-1994) vinden in deze box drie minder bekende vroegere films van de Poolse regisseur

Krzysztof Kieslowski

Limelights Pictures/MK2, € 24,95

Bewonderaars van K. Kieslowski’s meesterlijke tiendelige tv-serie Dekalog (1988) en zijn internationale trilogie Trois Couleurs (1993-1994) vinden in deze box drie minder bekende vroegere films van de Poolse regisseur, die pas 54 was toen hij in 1996 geheel onverwacht overleed. In deze drie films stelt hij de politieke realiteit en de metamorfose van zijn land aan de orde, via verhalen waarin de ‘gewone man’ wordt geconfronteerd met de mankementen en kwalen van het communistische regime.

In La cicatrice (1976) wordt het idealisme van een directeur van een nieuw chemisch bedrijf gefnuikt door bureaucratische complotten. L’amateur (1979) toont dan weer de komisch vervormde Poolse realiteit door de ogen van een man die geobsedeerd geraakt door zijn 8mm-camera. In Sans fin (1988) observeert Kieslowski het ontstaan van de vrije vakbond Solidarnosc via een relatie- en gerechtsdrama dat in een quasi bovennatuurlijke sfeer baadt.

(P.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content