Drie sleutelfilms van Leos Carax gebundeld

Denis Lavant als Monsieur Merde in 'Holy Motors' © gf

Artificial Eye brengt drie belangrijke titels uit het oeuvre van de weerbarstige Franse regisseur Leos Carax uit op blu-ray: ‘Boy Meets Girl’, ‘Mauvais sang’ en ‘Holy Motors’.

The Leos Carax Collection (Boy Meets Girl / Mauvais sang / Holy Motors / Mr. X)

Leos Carax, Tessa Louise-Salomé

1984-2014, Frankrijk

Artificial Eye / blu-ray

In een tijdperk waarin ambigue, artistiek ambitieuze cinema niet altijd in dank aanvaard wordt, lokken de films van Leos Carax ( Alexandre Oscar Dupont) meestal extreme reacties uit. Love it or hate it, maar zeer weinigen blijven onberoerd bij zijn extravagante beeldenstorm. Artificial Eye brengt drie sleutelfilms uit Carax’ oeuvre samen en gooit er nog de documentaire Mr. X (2014) van Tessa Louise-Salomé bovenop.

Een constante in het werk van Carax is de manier waarop hij traditionele plotontwikkeling overboord gooit om zich te concentreren op de pure kracht van zijn beeldtaal. En reken maar dat die krachtig is: al zijn films zitten afgeladen vol met onvergetelijke tableaus, zelfs al zou je niet zo meteen kunnen zeggen wát die beelden precies betekenen of wat ze in de film komen doen. Tegelijk speelt Carax continu een intrigerend spelletje met genres en de filmgeschiedenis. De invloed van de nouvelle vague, en dan vooral van Jean-Luc Godard, is al voelbaar in zijn debuut Boy Meets Girl (1984). Mauvais sang (1986) heeft op het eerste gezicht iets meer plot, maar al snel wordt de intrige volstrekt irrelevant en maakt die plaats voor een reeks poëtische sequensen van een intense schoonheid – van intense schoonheid gesproken: schrik niet hoe jong Juliette Binoche en Julie Delpy er nog uitzien.

De derde film in de box, Holy Motors (2012), werd op zowel extatisch applaus als geërgerd boegeroep onthaald en toont Carax’ fetisjacteur Denis Lavant – die in alle drie de films de hoofdrol speelt – als een acteur die opduikt in negen verschillende gedaantes en vragen oproept over identiteit en de rol van de verbeelding. Een traditionele narratieve lijn hoef je hier niet te zoeken, maar bij Carax gaat het daar ook niet over. It’s all about the journey. (DvD)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content