“Django Unchained” van Tarantino nu toch in Chinese filmzalen

“Django Unchained”, de Oscarwinnende film van Quentin Tarantino, is nu toch weer te zien in de Chinese filmzalen, één maand nadat de prent uit de bioscoop gehaald werd wegens “technische redenen”.

Dat betekent dat de schaar van de censuur wellicht nog wat dieper gezet is in de western over de beproevingen van een vrijgelaten slaaf en een premiejager in het zuiden van de Verenigde Staten, vlak voor de Burgeroorlog. Tarantino had al ingestemd met een aantal aanpassingen om toch voor de eerste keer in de Chinese filmzalen te geraken, maar een maand geleden werd dat debuut hem toch nog ontzegd. Volgens anonieme bronnen binnen de filmindustrie konden de naaktscènes finaal niet door de beugel.

De censuurregels in China zijn vaag en ondoorzichtig, maar de schaar doet in principe haar werk nog voor een film in de zalen komt. Dat er te elfder ure nog wordt ingegrepen, als het ware in de projectiezalen zelf, komt zelden voor.

Ook in films als “Skyfall” en “Cloud Atlas” werd onlangs geknipt in China. “Django Unchained” won dit jaar twee Oscars, die voor beste originele scenario en die voor beste mannelijke bijrol (Christoph Waltz). (KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content