Deze grande dame van de Argentijnse film krijgt een tweede kans in Belgische bioscopen

KaskCinema in Gent, Buda in Kortrijk, Roxy in Koersel, Cinema Zuid in Antwerpen en Cinema Zed in Leuven trakteren elke maand op een topfilm die in dit land geen release heeft gekregen. Wordt deze maand van de vergetelheid gered: Zama van Lucrecia Martel.

Lucrecia Martel maakt al vijftien jaar lang de ene gedurfde, vernieuwende film na de andere – check bijvoorbeeld La ciénaga (2001) en The Headless Woman (2008). De grande dame van de Argentijnse cinema is een vaste klant op grote filmfestivals maar hier te lande krijgen haar films zelden een bioscooprelease.

Voor Zama greep Martel terug naar de gelijknamige existentialistische roman van Antonio di Benedetto. De laaghartige, paranoïde Zama is eind achttiende eeuw de voornaamste ambtenaar van de Spaanse kroon in een Latijns-Amerikaans rivierstadje. Hij kijkt uit naar een overplaatsing die er nooit zal komen, gedijt in het corrupt, bureaucratisch klimaat en misprijst de oorspronkelijke bevolking. Hij is kortom een uitwas van de koloniale mentaliteit. Martel past voor een droge geschiedenisles of muf kostuumdrama en trakteert u op een bedwelmende, desoriënterende filmtrip van jewelste.

Alle info: pleasereleaseme.be

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content