Decorontwerper van James Bond en ‘Dr. Strangelove’ Ken Adam (95) overleden

© Andreas-Michael Velten

De filmwereld moet afscheid nemen van Sir Ken Adam, de Britse production designer van onder meer Kubricks Dr. Strangelove en tal van Bond-films. Hij won in totaal twee Oscars voor zijn creatieve bijdrages. De man stierf op 95-jarige leeftijd.

De Britse production designer Ken Adam is op 10 maart 2016 overleden op 95-jarige leeftijd in Londen. Hij was bekend omwille van zijn doordachte en flamboyante decors in verscheidene films. Tot zijn visuele meesterwerken horen onder meer de kamer onder het Pentagon in de filmklassieker Dr. Strangelove van Stanley Kubrick en het interieur van Fort Knox in de Bond-film Goldfinger.

Adam ontwierp verder nog de sets van films als Dr. No, Diamonds Are Forever en Moonraker.

De biograaf van de decorontwerper, Sir Christopher Frayling, maakte het nieuws van Adams dood bekend aan de BBC. ‘Als persoon was hij erg opmerkelijk. Roger Moore heeft ooit gezegd dat zijn leven voor een groot deel interessanter was dan de meeste films die hij ontworpen heeft’, zei Frayling in een statement.

Adam won in totaal twee Oscars voor zijn decors in Barry Lyndon van Kubrick en The Madness of King George van Carolyn Scott. Hij was vooral actief in de jaren zestig en zeventig.

(JG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content