Debuutfilm Banksy opent Filmfestival Gent in Vooruit

Kunstencentrum Vooruit pakt uit met de debuutfilm van graffitikunstenaar Banksy op de openingsavond van het Gentse Filmfestival.

‘Exit Through the Gift Shop (The world’s first street art disaster movie)’, de debuutfilm van straatkunstfenomeen Banksy, is op 12 oktober de eerste Filmfestival-prent die in de Vooruit wordt vertoond. In ‘ Exit Through the Gift Shop’ krijgen we eerst het verhaal te zien van Franse winkeleigenaar Thierry Guetta, die gebiologeerd raakt door het street art-verschijnsel. De zelfstandige verandert ’s nachts in een amateur-cameraman die straatkunstenaars volgt tijdens hun escapades. Op één van de nachtelijke uitjes ontmoet Guetta Banksy, die hem overhaalt om uit zijn opnames een volwaardige street art-documentaire te puren. Het resultaat is echter catastrofaal.

Banksy besluit het roer in eigen handen te nemen en probeert zijn eigen versie van een street art-documentaire te maken. Hij noemt het ‘een film over een man die een film over mij probeerde te maken.’ Vermoedelijk stadsgenoot Geoff Barrow (Portishead) mocht de muziek schrijven.

Het enigma van Banksy

Brits street art-kunstenaar Banksy is een enigma. Zijn echte naam is niet bekend (volgens The Guardian is het nochtans Robert Banks), zijn privéleven wordt angstvalliger geheim gehouden dan het kernprogramma van Iran en hij maakt geen publieke optredens in de hoedanigheid van artiest. O ja, op de weinige foto’s die van hem de ronde doen draagt de man steevast een masker. Kortom: aan Banksy is nooit een groot exhibitionist verloren gegaan.

Anonimiteit is echter een voorwaarde voor de graffitikunstenaar die niet wenst geklist te worden. En, ondanks het uitblijven van een publieke identiteit, heeft Banksy’s andere kunst hem geen windeieren gelegd. Zo werden schilderijen van zijn hand voor astronomische bedragen gekocht door celebrities als Christina Aguilera en Kate Moss.

Concluderen dat achter Banksy ook een groots cineast schuilgaat is wat vroeg, maar de trailer van zijn film lijkt alvast veelbelovend.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Laurens Bouckaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content