Deauville eert Greg Araki: Grondlegger van ‘New Queer Cinema’

Het festival van Deauville brengt een Tribute aan Greg Araki, een groot provocateur en grondlegger van de ‘New Queer Cinema’.

Het Amerikaans filmfestival Deauville – dat plaatsvindt van drie tot 12 september in het idyllische Franse stadje Deauville- brengt een ode aan Greg Araki, een groot talent uit de onafhankelijke Amerikaanse cinema. Hij werd een van de grondleggers van ‘New Queer Cinema’, een soort stroming/term voor ‘gaytrips’, die door de pers ingang vond. Araki kwam openlijk uit voor zijn homoseksuele geaardheid totdat hij in 1997 merkwaardig genoeg een relatie begon met Kathleen Robertson, een actrice die hij tot tweemaal toe castte. Op Deauville worden negen Arakifilms vertoond , waaronder zijn meest recente: ‘Kaboom’.

Met slechts een bescheiden 5000 dollar ter beschikking – low budget noemen ze dat – maakte Akari in 1987 ‘Three Bewildered People in the Night’: zijn regiedebuut over de romance tussen een videokunstenaar, haar minnaar en haar homofiele vriend. Twee jaar later cirkuleerde zijn naam op filmfestivals met ‘Long Weekend’, een film die hij geheel onafhankelijk uit de grond stampte. Vervolgens maakte hij in 1992 ’the Living End’, een road movie over twee seropositieve mannen die elkaars pad kruisen en hun tumultueuze relatie.

‘Totally Fucked Up’ (1993), het eerste deel van zijn zogenaamde ‘Teenage Apocalypse’-trilogie omschreef de regisseur als een film die het midden houdt tussen experimentele avant-garde en de homoversie van een John Hughesfilm. ‘Nowhere’ (1997) voerde hij dan weer op als ‘een aflevering van Beverly Hills 90210 op acid’. Je kunt het waarschijnlijk al raden: nogal wat van zijn taboedoorbrekende films werden door mainstreamliefhebbers neergesabeld. Maar net ook daarom verwierf Araki cultstatus als undergroundfilmer bij een wat alternatiever publiek dat zijn nonconformistische aanpak wel kon smaken.

In Araki’s romkom ‘Splendor’ – zijn meest optimistische film tot nu toe – castte hij Kathleen Robertson als een vrouw die moet kiezen tussen twee mannen totdat ze besluit om ze allebei te nemen. Het was een controversiële weerspiegeling van Araki’s relatie met Robertson en tevens een hommage aan de ‘screwbal comedies’ uit de fifties. Later werkte hij een tijdje voor televisie: hij draaide een pilootaflevering van een miniserie die niet werd opgepikt door de kabelzenders maar waarvan het vervolg te grabbel werd gegooid als illegale download op het internet.

Hij werd pas in 2005 eindelijk echt kritisch gelauwerd. Voor zijn portret van pedofilie in het donkere ‘Mysterious Skin’ (2005), een adaptatie van Scott Heim’s novelle. Zijn volgende film, de wilde stonerkomedie ‘Smiley Face’ werd voor het eerst vertoond op het Director’s Fortnight en het filmfestival van Deauville. Dit jaar gaat zijn elfde langspeelfilm ‘Kaboom’ daar ook in roulatie. ‘Kaboom’ verschijnt vanaf vijf oktober in de bioscoopzalen.

Staan verder nog op het programma van Deauville: naast de vier secties – premières, competitiefilms, panorama, documentaires en een sectie gewijd aan de ontdekking van nieuw jong regisseurtalent – een speciaal gastoptreden van actrice Annette Benning, regisseur Terry Gilliam en de Britse graffitikunstenaar Banksy. Deauville vindt plaats van 3 tot 12 september op locatie in drie verschillende cinema’s: het Deauville International Center (C.I.D.), de Casino’s cinema en Cinema Le Morny.

Ontdek waar Araki’s nieuwste gaytrip ‘Kaboom’ over gaat aan de hand van deze waanzinnige trailer:

KABOOM – Teaser Smith

Uploaded by wildbunch-distrib. – Full seasons and entire episodes online.

Andreas Ilegems

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content