Deanologie

Rebel Without A Cause kent iedereen, maar hoeveel andere films van James Dean kunt u opnoemen? Snel voor er weer een reeks van De Slimste Mens van start gaat: een spoedcursus Deanologie!

Hij werd slechts 24 jaar oud, maar James Dean is voor eeuwig in het collectief geheugen gegrift als de ‘rebel without a cause’. Hij was voor het eerst te zien in een spotje voor Pepsi Cola, maar zou een van de snelst rijzende sterren in Hollywood worden.

In een autobiografisch opstel schrijft de zeventienjarige Dean: ‘Ik denk dat mijn leven altijd gewijd zal zijn aan kunst en drama’. Vol branie schrijft hij dat hij ‘het heeft’. ‘Ik weet dat als ik mijzelf kan verbeteren, er geen gelijke zal zijn. Een kerel moet zelfvertrouwen hebben.’Dat zelfvertrouwen levert hem in 1952 een plaatsje op aan de Actors Studio waar ook Marlon Brando de knepen van het ‘method acting’ leerde.

Terwijl in 1953 Deans’ ster als televisieacteur al iets feller begint te schijnen, broedt regisseur Elia Kazan, die toen al ‘A Streetcar Named Desire’ op zijn naam had staan, op een verfilming van John Steinbecks bestseller ‘East of Eden’. Hij had ‘een Brando’ nodig die de complexe rol van Cal Trask zou aankunnen. Die ‘Brando’ zou uiteindelijk James Dean worden. ‘East of Eden’ werd een instant succes en maakte van Jimmy Dean een fenomeen in Hollywood.

De nieuwbakken superster krijgt quasi onmiddellijk twee nieuwe hoofdrollen aangeboden. ‘Rebel Without A Cause’ van Nicholas Ray en ‘Giant’ van George Stevens worden beiden opgenomen in wat Deans laatste levensjaar zou worden. Zijn passie voor snelle auto’s zou hem fataal worden. Op 30 september 1955 laat de toen 24-jarige James ‘Jimmy’ Dean het leven in een fatale autocrash. ‘Live fast, die young’. Dean zal voor altijd vereenzelvigd worden met de rollen die hij speelde. Rebels en melancholisch, ontevreden en op zoek naar erkenning.


(de trailer voor ‘East of Eden’ valt helaas niet in te sluiten, maar je kan hem hier bekijken)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content