De vloek van ‘The Hobbit’

© theboywiththethorninhisside (Flickr)

Regisseur Peter Jackson herstelt van een operatie aan een acute maagzweer. Een nieuw obstakel in het hindernissenparcours dat ‘The Hobbit’ al aflegde.

theonering.com, Novum ,IGN, Reuters, Guardian

Jackson zou woensdagavond met hevige maagpijn zijn opgenomen in het ziekenhuis. De regisseur van onder meer ‘Heavenly Creatures’ en natuurlijk ‘The Lord of The Rings’ herstelt goed, maar toch is zijn maagprobleem een streep door de rekening van ‘The Hobbit’. Normaal zou Jackson de opnames van het eerste deel van ‘The Hobbit’ eind februari op gang trekken. In ‘The Hobbit’ vertelt Tolkien het verhaal van de jonge hobbit Bilbo. Die laatste trekt op avontuur om een schat van Smaug de draak te ontfutselen. Het verhaal speelt zich af voor de geschiedenis uit de ‘The Lord of the Rings’-trilogie.

Een bloemlezing uit de schermutselingen die de film eerder al dwarsboomden:

• Peter Jackson wilde ‘The Hobbit’ al in 1995 maken. Tot bleek dat de distributierechten toebehoorden aan United Artists, die niet happig waren om ze te verkopen. Er kwam pas in 2006 schot in de zaak: de nieuwe eigenaar van United Artists, Metro-Goldwyn-Mayer, toont wél interesse in een samenwerking met New Line Cinema (de makers van de ‘The Lord of The Rings’-reeks) en Jackson.

• In 2005 kreeg Jackson het aan de stok met New Line. Het dispuut had te maken met inkomsten van onder meer merchandising en videogames. Medeoprichter van New Line Robert Shaye verklaarde toen dat Jackson nooit nog een film zou regisseren voor New Line, wat de toekomst van ‘The Hobbit’ in het gedrang bracht. Het kwam tot en rechtzaak, die Jackson won. New Line was hem $ 125 000 verschuldigd. Niet veel later werden de plooien gladgestreken.

• In februari van 2008 klaagde The Tolkien Thrust New line aan. De organisatie claimde recht te hebben op een groot deel van de koek die de films opbracht. In september van datzelfde jaar bereikten de betrokken partijen een compromis, en stond niets ‘The Hobbit’ nog in de weg…

• …Behalve het vertrek van regisseur Guillermo Del Toro in mei van 2010. Del Toro, die we nog kennen van het feeërieke ‘Pan’s Labyrinth’ (en sommigen graag vergeten door de ‘Hellboy’-reeks) verliet het project met pijn in het hart, om de productievertragingen. De samenwerking met Jackson verliep nochtans vlot, ondanks Del Toro’s idee om bepaalde personages en rassen ingrijpend te restylen.

• De International Federation of Actors adviseerde op 24 september 2010 al haar leden om niet te werken onder de omstandigheden die de producers hen aanbieden. Warner Bros en New Line reageerden misnoegd, en dachten erover na om de film elders op te nemen. Nog geen maand later kwamen duizenden Nieuw-Zeelanders op straat om ‘The Hobbit’ in hun land te houden. Ook premier John Key ging ver om de toeristische goudmijn die de film kan zijn niet te verliezen. Hij paste de arbeidswet aan en verhoogde het budget voor grote filmprojecten. De opnames zullen dus toch op Nieuw-Zeelandse bodem plaatsvinden.

Pieter Claes

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content