De Taviani’s winnen Gouden Beer

De Italiaanse filmveteranen Paolo & Vittorio Taviani – samen 162 jaar jong – winnen de Gouden Beer met Cesare deve Morire, een semidocumentaire Shakespeare-adaptatie vertolkt door veroordeelde criminelen.

Zelf hebben Paolo (80) en Vittorio Taviani (82) iedereen altijd aangemoedigd om hun films als het werk van één en dezelfde persoon te zien, aangezien beide broers toch zo nauw met elkaar samenwerken dat ze om de beurt een scène regisseren. In hun beste werk – denk maar aan Padre, Padrone (1977), La Notte di San Lorenzo (1982) of Kaos (1984) – resulteert dat gebrek aan ego en die genereuze passie in een bruisende mélange van Italiaans neorealisme, romantische folklore en barokke spiritualiteit, zelfs al zijn hun verhalen en personages vaak uit de sociale onderklasse gegrepen.

Ook in hun achttiende langspeler Cesare deve Morire (Caesar must Die), waarmee ze op het filmfestival van Berlijn zopas de Gouden Beer wonnen, is dat niet anders. Daarin trekken de geëngageerde broers de Romeinse Rebibbia-gevangenis in waar ze enkele delinquenten – échte welteverstaan – volgen tijdens hun productie van William Shakespeare’s klassieke tragedie Julius Caesar. Het resultaat is een fascinerende, in zwart-wit gegoten semidocumentaire waarin de harde realiteit van de gevangenis en de Shakespeariaanse fictie naadloos door elkaar lopen, met veroordeelde maffiosi, drugdealers en moordenaars in de rollen van Julius Caesar, Brutus, Cassius en co.

Hoewel de film – met zijn aparte insteek, bescheiden budget en bejaarde regietandem – vooraf niet tot de favorieten gerekend werd, kun je de Gouden Beer noch onverdiend, noch verrassend noemen. Tenslotte was het de enige topprijs die de Taviani’s nog ontbrak, nadat ze in 1977 in Cannes de Gouden Palm wonnen met hun plattelandepos Padre, Padrone en in 1986 de Gouden Leeuw van Venetië kregen als bekroning voor hun hele oeuvre.

Voor wie nu al in Romeinse toga richting bioscoop wil stormen: Cesare deve Morire komt vermoedelijk pas in het najaar in de Belgische zalen.

Dave Mestdach

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content