De man achter Wonder Woman, feminist of fetisjist?

© .

Waarom Wonder Woman – straks opnieuw te zien in Justice League – haar lasso weleens als zweepje gebruikt, en andere dingen die u niet wist over William Moulton Marston, de geestelijke vader van Diana van Themyscira.

De man achter Wonder Woman, feminist of fetisjist?

De bondagefetisj

In de recente film met Gal Gadot is er niet veel van te merken en in de tv-serie uit de jaren zeventig met Lynda Carter was het ook niet bepaald een thema, maar in de originele Wonder Woman-strips uit de jaren veertig werd er niet gekeken op wat fetisjisme meer of minder. Of zoals het in Professor Marston and the Wonder Women, Angela Robinsons biopic over de bedenker van Wonder Woman, heet: ‘Elke comic van Wonder Woman zit vol met geweld, foltering en sadomasochisme.’

Volgens specialisten terzake zou er in zowat elk nummer waar William Marston onder zijn pseudoniem Charles Moulton aan schreef minstens een volle pagina staan waarin je Wonder Woman in een of andere bondagesituatie kunt aanschouwen. Dat hoeft niet te verbazen als je weet dat professor Marstons eerste naam voor zijn heldin Suprema was, dat hij onderzoek deed naar onder meer dominantie en onderwerping en dat hij zijn werk naar verluidt graag mee naar huis nam.

De ménage à trois

De man achter Wonder Woman, feminist of fetisjist?
© Getty Images, ZackSnyder/Twitter

Dat Marston zijn theorieën over onderwerping aan liefhebbende autoriteiten met plezier thuis uittestte, hoeft op zijn beurt niet te verbazen, want daar zaten niet één maar twee vrouwen op hem te wachten. Met Elizabeth Holloway Marston was hij getrouwd, met Olive Byrne deelde hij het bed, en met beide vrouwen kreeg hij kinderen. Sinds de marketingafdeling van strip- en filmproducent DC beslist heeft dat feminisme het nieuwe sleutelwoord is voor alles wat met Wonder Woman te maken heeft, heet het dat de uitvinding van de met superkrachten gezegende amazone werd ingegeven door de feministische inslag van het Marston-huishouden. Nu doet iedereen thuis, en zeker in de slaapkamer, grotendeels wat hij of zij wil, maar de kans dat veel mannen een triootje geregeld zullen krijgen met het argument dat zoiets van heel erg veel feminisme getuigt, achten wij veeleer klein.

De leugendetector

De man achter Wonder Woman, feminist of fetisjist?

Wonder Woman zou de ware motieven van iemand die thuis een extra bedpartner voorstelt natuurlijk snel achterhalen met haar Lasso of Truth. Hoe een stuk draad dat mensen verplicht de waarheid te vertellen Wonder Womans spannendste en herkenbaarste wapen werd, is een raadsel. Waar de inspiratie vandaan kwam, is dat niet. Naast psycholoog en polyamorist was William Marston immers ook uitvinder. In die hoedanigheid lag hij mee aan de basis van de polygraaf, of leugendetector. Al had de oorsprong van het mythische touw dat Diana gebruikt om anderen aan haar wil te onderwerpen allicht ook iets met Marstons eerder vermelde interesse in sadomasochisme en het betere knoopwerk te maken. Enfin, om maar te zeggen dat er achter elke sterke vrouw een man met twee vrouwen staat.

Professor Marston and the Wonder Women

Op maandag 13/11 in Cinema Galeries tijdens Pink Screens. Alle info: pinkscreens.org.

Justice League

Vanaf 15/11 in de bioscoop.

Partner Content