De man achter ‘Looking for Alaska’: wat u moet weten over John Greene

Looking for Alaska © GF
Jozefien Wouters Freelancejournaliste

Met Looking for Alaska en Let It Snow zijn er momenteel twee John Green-adaptaties op het kleine scherm te zien. Alles wat u moet weten over deze young-adultauteur.

De feiten

John Green wordt weleens de tienerfluisteraar genoemd. Dat is gelukkig minder fout dan het klinkt: de 42-jarige Amerikaan staat al veertien jaar aan de top van het young-adultgenre en brengt wereldwijd miljoenen tieners aan het lezen. Als geen ander lijkt hij te begrijpen waar jonge lezers naar verlangen: intelligente dialogen, ietwat nerdy personages, grote levensvragen en herkenbare coming-of-ageverhalen. Zelfs Taylor Swift en Barack Obama zijn fan.

De man achter 'Looking for Alaska': wat u moet weten over John Greene
© GF

Zijn succes heeft te maken met talent, maar ook met zijn virtuele aanwezigheid. In 2007, na de release van zijn eerste romans Looking for Alaska en An Abundance of Katherines, begon hij samen met zijn broer Hank de YouTube-reeks Vlogbrothers. Om de beurt bespreken ze daarin alles wat hen interesseert, van parende giraffen tot de Amerikaanse gezondheidszorg. In een van de video’s legt John Green de politieke situatie in Nepal uit terwijl hij toiletpapier eet. Wat aanvankelijk voor de broers een manier was om met elkaar in contact te blijven, groeide uit tot een hit met meer dan drie miljoen abonnees. De community kende zichzelf een naam (Nerdfighters), een begroetingsgebaar en een levensmotto (‘Don’t forget to be awesome’) toe. Net dat maakt Green ook als auteur zo populair: hij onderhoudt graag het contact met zijn fans, of het nu op Twitter, Tumblr of YouTube is.

De man achter 'Looking for Alaska': wat u moet weten over John Greene
© GF

In 2012 ontpopte Green zich van indie- tot mainstreamlieveling met The Fault in Our Stars, een grappig en ontroerend verhaal over twee tieners met kanker. Nog voor het boek in de winkelrekken lag, stond het al op nummer 1 bij Amazon. Nerdfighters aanbaden de bestseller als hun evangelie en probeerden zo veel mogelijk lezers te betrekken bij hun beweging. Sindsdien reikt het John Green-fandom veel verder dan de nerds. Enkele jaren geleden kreeg hij een plek in de ‘100 Most Influential People in the World’-lijst van Time, op boekpresentaties wordt hij opgewacht door gillende tieners, Tumblr staat vol fanart, collages en filmquotes en zowel The Fault in Our Stars als Paper Towns kreeg de voorbije jaren een succesvolle verfilming. Nu komt daar de achtdelige Hulu-reeks Looking for Alaska, over een outcast die naar een prestigieus internaat trekt en daar collega-outcasts ontmoet, én de Netflix-kerstfilm Let It Snow bij. Het zijn gouden tijden voor Nerdfighters. Don’t forget to be awesome!

De man achter 'Looking for Alaska': wat u moet weten over John Greene

De trivia

– Met de toenemende populariteit kwam ook de kritiek. Zo zou Green al te vaak het manic pixie dream girl-cliché toepassen, aan bodyshaming doen in zijn YouTube-filmpjes en te vaak huilen bij het lezen van zijn eigen romans. De man heeft zelfs zijn eigen anti-John Green-hashtag, al heeft hij nog steeds beduidend meer fans dan vijanden.

De man achter 'Looking for Alaska': wat u moet weten over John Greene

– Looking for Alaska is dan weer controversieel vanwege onderwerpen als seks, homoseksualiteit en religie en werd door verschillende Amerikaanse scholen uit hun bibliotheek geweerd. Waarop Green in zijn kenmerkende stijl reageerde met de YouTube-video I Am Not a Pornographer (foto boven).

De man achter 'Looking for Alaska': wat u moet weten over John Greene

– Verder is Green (foto onder) een fervent supporter en sponsor van voetbalclub AFC Wimbledon. Vloggen en schrijven was blijkbaar onvoldoende bezigheid.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Partner Content