De Academy verdubbelt aantal Afro-Amerikaanse leden in raad van bestuur

Oscar © REUTERS

De Academy of Motion Picture Arts and Sciences maakt hun raad van bestuur bekend. De belofte die ze eerder namen om ook meer variatie te brengen in het leidende orgaan van de organisatie wordt nagekomen: twee Afro-Amerikaanse leden komen er bij.

Na twee opeenvolgende Oscaruitreikingen met enkel blanke genomineerden, besloot de Academy of Motion Picture Arts and Sciences meer moeite te doen om diversiteit te brengen in het lidmaatschap, het leidende corpus en de stemmers. Dat kondigden de organisatoren aan in een bericht op hun officiële site. Wat betrof het lidmaatschap deed de Academy in juli al het nodige door 683 nieuwe mensen uit te nodigen. De diversiteit in deze groep is hoger dan ooit tevoren: 46% van de nieuwkomers waren vrouwen en 41% behoorde tot een etnische minderheid.

Aantal niet-blanken verdubbeld

Nu maakt de Academy ook de belofte waar om meer diversiteit in de raad van bestuur te brengen. Twee nieuwe leden, Roger Ross Williams en Sharen K. Davis, komen bij de 54 leden die het bestuur uitmaken. Zij zijn beide Afro-Amerikaanse Oscarwinnaars en verdubbelen daarmee het aantal niet-blanken.

Er blijft ook kritiek

Amerikaanse media, waaronder The Hollywood Reporter, zijn echter niet overenthousiast over deze verbetering. Zij duiden terecht aan dat, hoewel het aantal niet-blanken in het bestuur is verdubbeld, het aandeel aan vrouwelijke leden relatief hetzelfde blijft. In het uittredende raadsbestuur zetelden 18 vrouwen en dat aantal lijkt ook niet te veranderen. Enkele gevestigde leden blijven ook nog altijd verzekerd van hun positie in de Academy terwijl zij die toch al lang bekleden.

Betere toekomst?

Hoewel het vrouwelijke aandeel niet is gestegen, blijft het goed nieuws dat het leidende orgaan van zogenoemde “governors” in elk geval meer niet-blanken telt. Het voorspelt een verandering in de prijsuitreikingen en een meer evenwichtige erkenning van talent in de toekomst.

(KB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content