De 68ste Golden Globe-nomitaties zijn bekend

Dit weekend is de race naar de Oscars ingezet met de jaarlijkse nominaties van de Golden Globe Awards. ‘The King’s Speech’ zit op de troon, maar wordt op de hielen gezeten door ‘The Social Network’ en ‘The Fighter’.

Gisteren werden de nominaties voor de 68ste Golden Globes, op de Oscars na de meest prestigieuze filmprijzen van de Verenigde Staten, bekend gemaakt. ‘The King’s Speech’, het Britse koningsdrama met Colin Firth, zit op de troon met maar liefst zeven nominaties. De film wordt met amper een nominatie verschil op de hielen gezeten door David Fincher’s ‘The Social network’ die al door de kleinere journalistenverenigingen: de New York Film Critics en de Los Angeles Film Critics, werd uitgeroepen tot beste film van het jaar.

Ook ‘The Fighter’ van David O. Russell met Christian Bale en Mark Wahlberg eindigde op een gedeelde tweede plaats. En derdes staan ‘Inception’, ‘The kids are allright’ en ‘Black swan’. Die laatste werd voor de Critics’ Choice Award – de awardshow van de Broadcast Film Critics Association, ofte: de vakorganisatie van de belangrijkste Amerikaanse en Canadese filmcritici – maar liefst twaalf keer genomineerd. Een nominatie voor ‘True Grit’, de te verschijnen western van de Coens, die met zijn conventionele cast toch een stuk meer mainstream oogt dan hun markante vorige worp ‘A Serious Man’, valt dan weer nergens te bespeuren. Grote Hollywoodsterren als Nicole Kidman, Johnny Depp, Halle Berry, Angelina Jolie, Jake Gyllenhaal en Michael Douglas zijn allen genomineerd.

Naast grote filmkleppers worden er ieder jaar ook Golden Globes uitgereikt aan televisieprogramma’s, de zogenaamde ‘Emmy Awards’. In die categorie is ‘Mad Men’ voor de derde jaar op rij de grootste kanshebber. Ook ‘Boardwalk Empire’ van HBO, een maffiareeks waarvan het eerste seizoen in de Verenigde Staten nog maar net is afgelopen, en die sinds kort van start is gegaan op de Belgische betaalzender Prime en Nederland 3, doet het uitstekend. Met Martin Scorsese in de regie en als producent van de pilootaflevering, hadden we natuurlijk niet anders verwacht.

De Golden Globes worden uitgereikt op zondag 16 januari en gelden meestal als een waardevolle graadmeter voor de jaarlijkse Academy Awards.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Andreas Ilegems

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content